Válka v Gaze hrozí širším konfliktem

V regionu narůstají incidenty a pro USA je stále složitější vyvažovat podporu Izraele, který tvrdí, že vede válku na „více frontách“.

Údery USA na irácké cíle a další útoky húthijských ozbrojenců na lodní dopravu v Rudém moři představují nejnovější varovné signály, že válka v Gaze hrozí širším konfliktem. Ten by mohl destabilizovat Blízký východ.

V pondělí 25. prosince oznámilo americké ministerstvo obrany, že armáda USA podnikla údery na tři objekty v Iráku. Podle Washingtonu se jednalo o zařízení napojená na hnutí Katajb Hizballáh, iráckou povstaleckáou skupinu, odpovědnou za útok, při kterém byli zraněni tři příslušníci amerického personálu.

„Ačkoli se nesnažíme o eskalaci konfliktu v regionu, jsme odhodláni a plně připraveni přijmout další nezbytná opatření na ochranu našich lidí a našich zařízení,“ uvedl v prohlášení ministr obrany Lloyd Austin. Označil to za „nezbytnou a přiměřenou“ reakci.

V úterý jemenští húthijští povstalci, obnovili své útoky na lodní dopravu v Rudém moři. Společnost MSC Mediterranean Shipping Co. potvrdila, že kontejnerová loď MSC United VIII byla zasažena na cestě do Pákistánu. Uvedla, že nebyli hlášeni žádní zranění.

Za iráckým hnutím i za húthijskými povstalci má stát podpora Íránu. Írán ale popřel, že by pomáhal militantům útočit na obchodní lodě. Islámská republika slíbila, že Izrael zaplatí za pondělní letecký útok v Sýrii, při kterém zahynul vysoký velitel jejích Revolučních gard.

Vzhledem k počtu nestátních skupin a nepředvídatelnosti izraelských vojenských operací i možných reakcí Íránu je obtížné odhadnout, kdy mohou konkrétní incidenty přerůst v širší eskalaci. USA by byly nuceny jednat mnohem tvrději v případě, že by došlo k přímému útoku, při kterém by zahynul americký občan.

Poslední vývoj ukazuje, že je pro USA stále složitější snažit se o politiku vyvažování podpory Izraele. USA vyslaly úderné skupiny letadlových lodí, aby odradily Íránem podporované síly v regionu od útoku na Izrael. Ten vede stále smrtonosnější pozemní válku v hustě obydlených městských oblastech v Gaze. Američtí představitelé se snaží tlačit na Izrael, aby tyto vysoce intenzivní operace v Gaze ukončil. Podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem přinesly už přibližně 20 000 mrtvých.

Pro izraelské představitele, kteří se obávají bojovníků Hizballáhu v sousedním Libanonu a dalších skupin v regionu, současný konflikt už vypadá jako širší válka, které se USA snaží zabránit. V úterý jednali ministr zahraničí USA Anthony Blinken a poradce pro národní bezpečnost Jack Sullivan s izraelským ministrem pro strategické záležitosti Ronem Dermerem. Diskuze se týkala konfliktu v Gaze, včetně otázky rukojmí, omezení civilních obětí a plánů do budoucnosti. Americký prezident Joe Biden zároveň telefonoval s katarským emírem o vydání rukojmí a humanitární pomoci v Gaze.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant v Knesetu prohlásil, že Izrael se nachází uprostřed „války na více frontách“, protože už byl napaden ze sedmi míst – z Gazy, Libanonu, Sýrie, Západního břehu Jordánu, Iráku, Jemenu a Íránu. Gallant také varoval, že každý, kdo proti Izraeli zakročí, se stane potenciálním cílem.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.