Ruský ropný průmysl ohrožují ukrajinské drony a západní sankce

Ukrajinské letecké útoky by mohly způsobit značné problémy, protože mezinárodní izolace ztěžuje ruským společnostem opravu porouchaných zařízení.

Od začátku ledna 2024 ukrajinské útoky na ruské rafinerie neopouštějí titulní stránky novin.

Rafinerie jsou klíčové jak pro ruskou ekonomiku, tak pro vedení války na Ukrajině: auta, nákladní automobily, traktory, kombajny, tanky, lodě a letadla potřebují benzín, naftu a letecké palivo; na ropu jezdit nemohou, napsal Sergej Vakulenko pro think tank Carnegie Endowment for International Peace.

Po nedávných útocích (rafinerie Ust-Luga a Tuapse) byly vzniklé požáry uhašeny během několika hodin a škody se podařilo lokalizovat. Ovšem okolnosti, v nichž se ruský rafinérský sektor v současnosti nachází, mají k normálu daleko.

Když Rusko začalo počátkem roku 2000 obnovovat svou průmyslovou základnu, používalo z velké části dovážené zařízení. Jak se Rusko postupně integrovalo do světové ekonomiky, mohlo nakoupit mnoho různých druhů strojů – mnohem více než omezený výběr vyráběný v Sovětském svazu. To náhle skončilo v roce 2022, kdy globálně integrovaný model zničila rozsáhlá invaze na Ukrajinu.

Nyní, po téměř dvou letech konfliktu, rostou obavy, zda ruská průmyslová základna může dlouhodobě fungovat izolovaně. Při opravách mohou vzniknout potíže s integrací neoriginálních dílů – stejně jako nelze nahradit vadnou spojku v BMW podobným dílem z Lady ruské výroby, platí totéž v průmyslu. Kvůli sankcím může být složité originální součástky získat.

Pokud je to plán Kyjeva, je podobný taktice, kterou Rusko použilo před rokem, kdy se zaměřilo na ukrajinskou energetickou soustavu a bombardovalo transformátory v naději, že opravy budou trvat dlouho.

Nyní je na mušce ruská energetická infrastruktura – a Rusko musí najít strategii, jak se s tím vyrovnat.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.