Evropská komise chce vybudovat nový evropský obranný průmysl

EU chce využít rostoucí výdaje na zbraně a munici k většímu odstrašení. Na okraj Mnichovské bezpečnostní konference hovořila o motoru zaměstnanosti také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Mnichovská bezpečnostní konference (MSC) se koná od 16. do 18. února 2024 v hotelu Bayerischer Hof v Mnichově. Letos však tuto akci zastínila smrt kritika Kremlu Alexeje Navalného. Na mnichovském setkání se objevila i Navalného manželka Julia. Mezitím spolkový kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsali v Berlíně dvoustrannou bezpečnostní dohodu. Další bilaterální dohodu podepsal v Paříži s Emmanuelem Macronem. Zelenského evropské turné přichází v kritické době, kdy Ukrajina čelí rostoucímu tlaku na východní frontě kvůli nedostatku munice a novým ruským útokům.

Munice a zbraně se staly tématem také pro předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, ta na okraj Mnichovské bezpečnostní konference oznámila, že chce rostoucí investice států využít k vybudování nového evropského obranného průmyslu.

Von der Leyenová zdůraznila, že „investovat do Evropy“ znamená říci daňovým poplatníkům v Evropě, že miliardy investované do obranného průmyslu budou investovány tak, aby „zde v Evropě vznikla také dobrá pracovní místa“. Dodala, že je důležité tyto investice úzce koordinovat s NATO.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.