Německé firmy varují vládu: ztrácíme konkurenceschopnost

Sdružení německých malých a středních podniků volají po ukončení stranických sporů a sázejí na zelené investice.

Tisíce malých a středních podniků v otevřeném dopise varovaly, že Německo ztrácí svoje hospodářské výhody. Centrální banka zveřejnila krátce před tím odhad, že německému hospodářství bude v prvním kvartálu letošního roku hrozit recese. Málé a střední firmy jsou považovány za páteř německého hospodářství.

V otevřeném dopise vládě, který podepsalo celkem 18 sdružení, které představuje firmy z různých odvětví ekonomiky stojí: „Německo každým dnem ztrácí schopnost zůstat mezinárodně konkurenceschopné.“

Podnikatelé politiky vyzývají k tomu, aby překonali stranické boje, které dnes blokuje přijetí zákona poskytujícímu daňové úlevy pro investice, které urychlí přechod k zelené ekonomice.

Dopis obsahuje také seznam obav, s nimiž se podniky potýkají, včetně vysokých cen energie, nedostatku pracovních sil, pomalého úsilí o digitalizaci byrokracie a vysokých daní. „Hospodářský pokles je domácího původu,“ uvádí se v dopise.

Zatímco centrální banka hovoří o hrozící recesi, ministr hospodářství Robert Habeck minulý týden označil stav německé ekonomiky za „dramaticky špatný“. Jeho úřad už dříve připravil návrh zákona inspirovaný americkým zákonem o snížení inflace (IRA), který má poskytnout miliardové daňové úlevy společnostem, které investují do zelené energie. Dolní komora parlamentu tento zákon schválila v listopadu, ale poslanci konzervativních opozičních stran blokují jeho konečné schválení horní komorou. Opozice v rámci své kritiky zákona například poukazuje na to, že uplatňování navrhovaného zákona bude v kompetenci států, které nemají dostatek prostředků.

Podobný veřejný apel podnikatelských svazů není obvyklý, protože tyto skupiny spíše zůstávají v pozadí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.