Pákistán se dohodl na vytvoření vlády

Nová vládní koalice odstaví od moci stranu bývalého premiéra Imrama Chána, i když ta vyhrála volby.

Dvě hlavní pákistánské politické strany, Pákistánská muslimská liga (PML-N) Nawaze Šarífa a Pákistánská lidová strana (PPP) Bhutto Zardariho, se dohodly na vytvoření koalice a sestavení vlády. Součástí koaliční dohody je, že premiérem se stane bratr lídra PML-N Šehbaze Šarífa Šehbaz Šaríf, zatímco na post prezidenta bude nominován otec předsedy PPP Ásif Alí Zardárí. Podle dalších informací se Pákistánská lidová strana nechystá na vládě přímo podílet, jen ji podporovat.

Pozorovatelé vznik koaliční vlády považují za politický tobogan: „Bude to samozřejmě jízda na horské dráze,” říká politická komentátorka a spisovatelka Ajša Siddiqa o cestě, která čeká novou vládu.

Průlom v jednáních vyvedl zemi z téměř dvoutýdenní politické patové situace po nedávných volbách a zřejmě odstavil od moci stoupence bývalého premiéra Imrana Chána, přestože ve volbách 8. února vyhráli (s výsledkem skoro 32 % hlasů)

Nejnáročnějším úkolem vlády bude dohodnout se na kritických podmínkách zpřísnění fiskální politiky v rámci nového programu Mezinárodního měnového fondu (MMF). Současný program MMF v Pákistánu vyprší v březnu.

Na pozadí tohoto vývoje navštívil 20. února Moskvu šéf pákistánského senátního výboru pro obranu Mušahíd Hussain Saíd, který hovořil o geopolitických cílech vznikající koaliční vlády. Vyjádřil zejména naději na urychlené projednání kandidatury své země v rámci BRICS a uvedl, že Islámábád chce navzdory tlaku Západu rozvíjet vztahy s Ruskem a Čínou. Senátor Saíd se stal nejvýše postaveným pákistánským politikem, který odletěl do Moskvy, aby napravil prozápadní tendence v islámábádské politice, které se objevily po odstoupení Imrana Chána z funkce premiéra. Premiér Chán, který navštívil Rusko v den zahájení zvláštní operace v únoru 2022, byl nucen předčasně odstoupit po roztržce s USA a poté byl odsouzen k dlouhodobému výkonu trestu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.