Švýcarští vědci odhalují mechanismus vzniku metastáz rakoviny prsu

Přestože včasný záchyt a moderní léčba dávají většině pacientek s rakovinou prsu dobrou šanci na uzdravení, přibližně u každé čtvrté nemocné se objeví metastázy. Lze tomu předcházet?

Rakovina prsu je nejčastějším závažným nádorovým onemocněním u žen, jehož výskyt bohužel konstantně stoupá. Přibližně u čtvrtiny pacientek s touto diagnózou se pak objevují metastázy, a to i přesto, že včasný záchyt a moderní léčba dávají většině z nich dobrou šanci na uzdravení. Vědci z univerzity ve švýcarském Fribourgu v tiskové zprávě tvrdí, že vznik metastáz u rakoviny prsu podporuje určitý typ bílých krvinek a tento objev by podle nich mohl být důležitý pro vývoj nových léčebných postupů. Rozvoj metastáz je podporován zánětem uvnitř nádoru a v jeho okolí a výzkumný tým výše zmiňované švýcarské univerzity pod vedením Curzia Rüegga nyní identifikoval nový mechanismus, který spojuje tento zánět a rozvoj metastáz. V ČR se touto problematikou dlouhodobě zaobírá docent RNDr. Jan Brábek, Ph.D., z Katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty UK, který se zabývá vývojem léku cílícího právě na metastázy. Právě čeští vědci také před deseti lety objevili gen, který metastázy způsobuje. Problematiku metastáz zkoumají i v řadě jiných zemí, někteří vědci v USA se kupříkladu zaměřují na imunoterapii.

Švýcarští vědci svůj nejnovější objev zveřejnili ve studii v časopise The Journal of Clinical Investigation. Jak přesně Švýcaři vztah mezi zánětem a metastázami popisují? Takzvané granulocyty, typ bílých krvinek, které hrají důležitou obrannou roli při akutním zánětu, usnadňují vznik metastáz. “Nádorové buňky svým způsobem podněcují granulocyty v místě nádoru k produkci zánětlivých mediátorů, interleukinu 6 (inhibitory interleukinu 6 jsou již k dispozici a používají se k léčbě pacientů s chronickými zánětlivými onemocněními) a onkostatinu,” vysvětluje Rüegg v tiskové zprávě. Ve druhém kroku pak tyto dva mediátory přemění buňky rakoviny prsu na obzvláště agresivní formu známou jako vysoce metastazující rakovinné kmenové buňky. Ty pak mají schopnost oddělit se od původního nádoru a šířit se do dalších částí těla, což podporuje šíření rakoviny a komplikuje léčbu. Vědci ve studii laboratorně prokázali, že inhibice těchto dvou mediátorů potlačuje tvorbu nádorových kmenových buněk a metastáz. Švýcaři svými zjištěními přispěli k otevírání reálných možností pro vývoj nových léčebných postupů pro pacienty s vysokým rizikem metastazování.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.