„Jsme blízko, ale ještě jsme neskončili,“ říká Biden o příměří v Gaze

Hamás trvá na podmínkách ukončení války a stažení izraelských vojsk z Gazy.

Americký prezident Joe Biden 26. února prohlásil, že dohoda o příměří a propuštění vězňů v Gaze je „blízko“, a vyjádřil naději, že dohody bude dosaženo do příštího týdne.

„Blíží se ramadán a Izraelci se dohodli, že nebudou vyvíjet aktivity ani během ramadánu, aby nám dali čas dostat všechna rukojmí ven,“ řekl Biden během natáčení epizody Late-Night.

„Musí a zavázali se mi, že dohlédnou na to, aby byla možnost evakuovat značnou část Rafáhu, než půjdou a odstraní zbytek Hamásu. Ale je to proces,“ dodal a prohlásil, že Izrael omezil brutální bombardování přelidněného města.

OSN však varuje, že útok v Rafáhu by byl „hřebíčkem do rakve“ pomoci v Gaze, protože dodávky se snížily na polovinu.

„V únoru bylo zaznamenáno 50% snížení humanitární pomoci přicházející do Gazy ve srovnání s lednem,“ uvedl Philippe Lazzarini, šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky, ve svém prohlášení na síti X. „Pomoc se měla zvýšit, nikoliv snížit, aby se řešily obrovské potřeby 2 milionů Palestinců v zoufalých životních podmínkách.“

Podle něj byl pokles způsoben překážkami, mezi něž patří pravidelné uzavírání přechodů, nedostatek bezpečnosti v důsledku vojenských operací, zhroucení občanského pořádku a nedostatek politické vůle.

Benjamin Netanjahu v prohlášení zveřejněném v pondělí v ranních hodinách uvedl, že izraelská armáda vypracovala plán na evakuaci civilistů z Rafáhu a na přísun většího množství pomoci do severní části Gazy.

To by mohlo být přitakáním požadavkům USA, aby Izrael předložil plány na ochranu civilistů předtím, než vyšle vojáky do Rafáhu, jižního pohraničního města, které se stalo jediným omezeným útočištěm před boji v celé Gaze a nyní poskytuje útočiště téměř 1,5 milionu Palestinců.

Jeden z amerických představitelů 26. února uvedl, že američtí vyjednavači usilovně pracují na tom, aby bylo dohody dosaženo do začátku ramadánu 10. března.

„Věříme, že dohoda je možná, a doufáme, že na ni Hamás přistoupí. Potřebujeme, aby Hamás řekl ano,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Během víkendových rozhovorů mezi izraelskými, egyptskými, katarskými a americkými představiteli se zprostředkovatelé údajně dohodli na „nástinu“ dohody o příměří a výměně. Tento poslední návrh navrhuje propuštění 40 izraelských vězňů výměnou za stovky palestinských vězňů a šestitýdenní přerušení bojů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.