Agentura OSN varuje před hladomorem v Gaze

Humanitární agentury bijí na poplach: půl milionu lidí v Gaze čelí hladomoru a všech 2,3 milionu obyvatel pociťuje akutní nedostatek potravin.

Podle údajů Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) nejméně 500 000 lidí v Gaze trápí hladomor a téměř celá populace oblasti pociťuje akutní nedostatek potravin. OSN tvrdí, že situace se stává “katastrofou způsobenou člověkem”. V neděli podle zpráv zemřel hlady dvouměsíční palestinský chlapec. Šéf Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) vysvětluje, že hladomor sužuje Gazu proto, že humanitární organizace se k některým oblastem enklávy nemají šanci dostat.  „Humanitární pomoc se k lidem na severu Gazy nedostala již více než měsíc,“ tvrdí vrchní komisař UNRWA Philippe Lazzarini. “Naposledy se UNRWA podařilo doručit potravinovou pomoc do severní části Gazy 23. ledna”. Jako  příčinu tohoto problému humanitární agentury uvádějí fakt, že Izrael dodávky zdržuje. Tel Aviv obvinění odmítá. “Neexistuje žádný limit pro množství humanitární pomoci, kterou lze poslat civilnímu obyvatelstvu Gazy a severní Gazy,” napsal izraelský koordinační úřad pro aktivity v Palestině (COGAT). Izrael má pak v pondělí předložit Mezinárodnímu soudnímu dvoru zprávu o tom, co udělal, aby otevřel cestu k větším dodávkám humanitární pomoci – což je jedno z opatření, které Izraeli minulý měsíc nařídil nejvyšší soud OSN k zabránění genocidě v Gaze. Podle agentur OSN však dodávky komplikuje nedostatek izraelské pomoci včetně jejího zabraňování.

Většina humanitárních misí v období od 1. ledna do 15. února pro severní Gazu – 39 ze 77 – byla podle OCHA Izraelem odmítnuta a méně než 20 % z nich bylo izraelskými orgány umožněno. Nejvíce kritizovaným faktem je, že od začátku války byl otevřen pouze jeden vstupní bod do enklávy a zavedeny “nekonečné kontrolní procedury” pro průjezd nákladních vozidel. Od 9. února vjíždělo do Gazy denně v průměru asi 55 nákladních aut, zatímco před začátkem konfliktu jich tam podle OCHA vjíždělo 500. Pravicoví izraelští demonstranti rovněž blokovali konvoje s humanitární pomocí na vstupním bodě Karem Abu Salem – Izraelci známém jako Kerem Šalom – do jižní Gazy s tím, že Palestincům by neměla být poskytována pomoc. Podle představitelů UNRWA a USA přestali palestinští policisté poskytovat doprovod poté, co bylo nejméně osm z nich zabito při izraelských útocích v jižním Rafáhu. To přimělo ostatní opustit svá stanoviště, což vedlo k narušení civilního pořádku. Světový potravinový program (WFP) pak oznámil pozastavení dodávek pomoci do severní Gazy poté, co davy hladových lidí rozebraly zboží a zbily řidiče. Konvoje čelily i střelbě a na sociálních sítích se objevily ověřené videozáznamy, na nichž je vidět, jak Palestinci utíkají do úkrytu za zvuků výstřelů a oblaků kouře z dýmovnic. Na záběrech jsou vidět i palestinské děti, které sbírají ze země rozsypanou mouku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.