Jak Ikea drancuje planetu

Co se skrývá za nábytkem světoznámé značky?

Jeden strom každé dvě sekundy. Tolik dřeva ročně spotřebuje Ikea na výrobu svého nábytku, který prodává za nízké ceny ve více než 60 zemích. V posledních letech švédská společnost zvýšila svůj závazek k udržitelnému hospodaření s lesy. Jaká je však skutečnost? O to se zajímá dokumentární snímek, který odvysílala televizní stanice Arte.

Filmaři Marianne Kerfridenová a Xavier Deleu se v rámci projektu platformy Disclose vydali po stopách dodavatelského řetězce této nadnárodní společnosti. Jejich pátrání je zavedlo ze Švédska na Nový Zéland, přes Brazílii a Polsko, kde se setkali s odborníky na dřevařský průmysl, aktivisty a občany, kteří se zasazují o ochranu svých lesů.

V dokumentu vystupuje kromě jiných i bývalý manažer firmy Ikea Johan Stenebo, který napsal knihu „Sanningen om Ikea“ (Pravda o Ikee).

Dokument je dostupný do 2. června 2024 ve francouzštině a němčině (titulky: anglické, německé, francouzské).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Montgomery County Planning Commission, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.