Konflikty v Rudém a Černém moři „revolucionizují“ námořní vojenství

Různost konfliktů vedených prostřednictvím „proxy“ hráčů dává lekci vedení námořních konfliktů.

V Rudém a Černém moři probíhají dva námořní konflikty. Íránem podporovaní teroristé z kmene Húsí útočí na obchodní lodě v Rudém moři, zatímco Ukrajina úspěšně poškozuje ruskou černomořskou flotilu pomocí bezpilotní technologie a řízených střel, napsal James Stavridis pro Bloomberg.

Námořnictvo USA se účastní bitvy v Rudém moři a nepřímo pomáhá i Ukrajincům v konfliktu v Černém moři. Využití technologií Ukrajincům umožnilo potopit nebo poškodit přibližně 20 velkých válečných lodí a narušit tak ruský plán na uzavření Černého moře pro ukrajinskou obchodní dopravu. Americké námořnictvo se může z těchto konfliktů poučit, aby zlepšilo a ochránilo své vlastní námořní síly.

Úplná blokáda ukrajinských přístavů ruskou černomořskou flotilou by mohla vést k hospodářskému udušení země, Ukrajině se však podařilo udržet svou ekonomiku při životě vývozem agrárních produktů. Vývozní cesta přes Černé moře byla zachována právě oslabením ruské flotily. Ukrajinci díky spojení satelitního zpravodajství dodávaného USA s údaji ze sad senzorů a využití speciálních sil účinně zmapovali námořní bojový prostor a vyhnuli se vedlejším škodám na komerčních lodích. Konflikt v Černém moři ukázal, že hladinové lodě jsou bezpilotními útoky snadno zranitelné a že k potopení nepřátelské lodi nemusí být zapotřebí skutečná kapitálová válečná loď, což je dobrým znamením pro koaliční strategie v jiných oblastech.

V Rudém moři používají íránští „proxy“ k útokům na obchodní lodě a americké válečné lodě kombinaci relativně slabých střel s plochou dráhou letu a balistických střel, leteckých a hladinových dronů a některých typů hlídkových člunů. Střely protivzdušné obrany amerického námořnictva, jako je SM-2, stojí každá hodně přes 2 miliony dolarů, zatímco bezpilotní letouny Húsíů lze pořídit za cenu kolem 1 000 dolarů.

Do budoucna jsou nezbytné účinné a schopné systémy protivzdušné obrany, přičemž slibným řešením jsou nákladově efektivní možnosti jako zbraňové systémy pro boj zblízka a laserové technologie.

Účinnost lehkých a levných bezpilotních letounů nad vodou zesiluje potenciál malých a levných taktických satelitů. Strategie vyřazení nepřátelských kapacit na pevnině dříve, než mohou být odpáleny rakety, se ukázala jako úspěšná. Pro pokračování této strategie je podle článku nezbytné udržet vzdušnou sílu v oblasti Perského zálivu. Ochranu obchodního loďstva by bylo možné zlepšit jeho seskupováním do řiditelných konvojů pod ochranou jednotek protivzdušné obrany.

Může dojít k tomu, že v Černém i Rudém moři budou muset USA a jejich spojenci přímo pronásledovat síly států, které je sponzorují: Rusko a Írán. V současnosti věci ale nedošly tak daleko, takže prozatím je dobré se omezit na působení ukrajinských proxy proti Rusku a zároveň udeřit na íránské proxy Húsije. Oba námořní konflikty dříve či později utichnou a bude možné vrátit se k volnému toku obchodu na těchto důležitých vodních cestách. Mezitím se však americké námořnictvo učí, jak zlepšovat svoje výkony ve válce na moři 21. století, uzavírá článek.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.