Jazzová neděle Jana Schneidera: Fancy Lady, Cancao Del Sol a The Groove Merchant

Dnešní neděle jako vždy nabídne další díl průvodce jazzem od Jana Schneidera. Dnes představuje skladby Fancy Lady, Cancao Del Sol a The Groove Merchant.

Japonský klavírista Masaru Imada hraje vlastní skladbu Fancy Lady. Přiznávám, že sólový jazzový klavír není moje nejoblíbenější disciplína, dost rychle se oposlouchá, často se člověk setká s málo nápady, ale samými hudebními klišé, převrstvenými třebas i bravurní technikou … v tomto případě tomu je ovšem velmi jinak! Jde o jemné, citlivé podání, s pěknou dynamikou, až do samého ztišení, plné pěkných nápadů, s hezkým rozvojem tématu – no, zaposlouchejte se sami!

Stan Getz nahrál své nejproslulejší kousky v době, kdy plodné ovlivnění latinskoamerickou hudbou spojil se svou typicky bopovou minulostí. Krásným příkladem je živá nahrávka  pěkné skladby Miltona Nascimenta Cancao Del Sol, v níž Getze velmi jemně doprovází na klávesy Joanne Brackeenová. Niels-Henning Ørsted Pedersen zde zahrál jedno z nejpůsobivějších kontrabasových sól. A jakou ještě chválu zapět na konto výbušného  Billy Harta za bicími, která by již někdy někde nebyla vyřčena? Můj dojem je, že Billy Hart byl bubeníkem, který ke Stanu Getzovi pasoval nejvíc.

Vynikající bigband trumpetisty a dirigenta Thada Jonese a bubeníka Mela Lewise je zachycen na nahrávce z roku 1968: The Groove Merchant. Kromě přesného frázování orchestru zaujme především vynikající Sir Rolland Hanna za pianem, též jemňoučkým kontrabasovým sólem Richard Davis. A jestli jeden z nejlepších bigbandových bubeníků Mel Lewis někomu chvílemi připomene herce Petera Sellerse, je to „bingo“, protože Peter Sellers také bubnoval v jazzovém bigbandu!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.