Vnitřní krize USA vedou k válkám

Spojené státy se každých 80 let potýkají s vnitřními krizemi, které mají dalekosáhlé důsledky.

USA se opakovaně potýkají s osmdesátiletým cyklem vnitřních krizí, které jsou řešeny válkou, napsal Francisco Sisci. První případ se týká revoluční války v letech 1776-1783, která zahrnovala i globální konflikty mezi evropskými mocnostmi. Američané tehdy nebyli jednotní, jedni podporovali koloniální podřízenost Anglii a druzí bojovali za samostatnost, kolonie byly rozděleny.

Druhý případ nastal v roce 1861, kdy byla země rozdělena otázkou otroctví, které bylo klíčovým faktorem v ekonomice Jihu. I v tomto období došlo ke globálním konfliktům zahrnujícím podporu jižanské Konfederace ze strany Anglie. V jistém smyslu tkvěly kořeny tohoto konfliktu ve válce za nezávislost, do níž se stále významně zapojovali Angličané, protože měla rozhodnout nevyřešenou otázku – právo Afroameričanů na svobodu.

V roce 1941 se Amerika zapojila do druhé světové války a čelila rozdělení. Mezi stoupenci fašistů a nacistů byli i básník Ezra Pound a slavný letec Charles Lindbergh, na druhé straně stálo aktivní socialistické a komunistické hnutí. Běžný byl rasismus vůči černochům a Židům. Útok na Pearl Harbor prolomil patovou situaci a odstranil fašisty ze scény, což vedlo ke studené válce a hnutí za občanská práva. Studená válka po roce 1945 ale také utlumila a oslabila socialistické hnutí. Celkem padesát let trvající cyklus druhé světové války (1939-1945) a studené války (1947-1989) umožnil, aby se v USA zabránilo nové občanské válce, píše dále Sisci.

V současnosti, v roce 2021, čelí země nové krizi v souvislosti s hnutím MAGA (Make America Great Again) Donalda Trumpa a rostoucími globálními konflikty. USA jsou zapojeny do několika válek a soupeří s Čínou. Ačkoliv potřebnou jednotu by bylo možné hledat pouze v boji proti Číně, vnitřní napětí v americké společnosti by se mohlo přelít do významné války. USA a svět potřebují moudrost, aby prolomily 80leté zakletí vlastních dějin.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.