Indie se v roce 2023 stala největším vývozcem léků do Ruska

K dalším klíčovým dodavatelům léků patří Francie, Maďarsko nebo Bělorusko.

Nová data za rok 2023 zveřejnila analytická společnost RNC Pharma ve studii, která zkombinovala vlastní údaje s daty státního úřadu Roszdravnadzor o uvolňování léčivých přípravků do oběhu.

Celkově bylo v uplynulém roce na ruský trh dodáno 293,9 milionu balení indických léků, což je téměř o 3 % více než o rok dříve. V letech 2021 a 2022 bylo lídrem Německo, jehož dovoz na ruský trh ale v roce 2023 poklesl o téměř 20 % na 238,7 milionů balení léků.

K dalším klíčovým dodavatelským zemím patří Francie, která do Ruska dovezla 149,3 milionů balení, což byl meziroční nárůst o 7,6 % a dále Maďarsko, které na ruský trh dovezlo loni 112,5 milionu balení, tedy o 11,6 % více v meziročním srovnání. Také sousední Bělorusko v uplynulém roce zvýšilo dovoz léků do Ruska, a to o 9,6 % (109,8 mil. balení). Naopak značný pokles bylo možné sledovat v případě dovozů z Velké Británie a Polska. Dodávky z těchto zemí poklesly o 10,5 (63,2 mil. balení), resp. 16,9 % (na 60,9 mil. balení).

Zpráva se věnovala také konkrétním společnostem vyvážejícím svoje produkty na ruský trh. Největším dodavatelem je izraelská společnost Teva, která vlastní 53 výrobních závodů na generické léky. Společnost Teva vyvezla v roce 2023 do Ruska 149,8 milionu balení – o 11 % více než o rok dříve. Na druhém místě je indická společnost Dr. Reddy’s, která zvýšila své dodávky o 12 % na 110,1 milionu balení léků. Francouzská společnost Sanofi (vyrábí mimo jiné inovativní léky pro onkologii a léčbu cukrovky) a německá Stada (značky Aqualor, Snoop a další) snížily dovoz o 6 %, resp. 12 % – na 89,3 a 81,1 milionu balení. Obě společnosti však mají v Rusku vlastní závody. Z hlediska dodávek uzavírá první pětku největších zahraničních společností britská společnost Reckitt Benckiser, která zvýšila objem o 18 % na 79,5 mil. balení.

Z hlediska nejvýraznějšího růstu přítomnosti na ruském trhu s farmaceutiky si nejlépe vedly indické společnosti Oxford Laboratories a Ipca Laboratories, dodávky do Ruska zvýšila také maďarská firma Gedeon Richter, chorvatská společnost Belupo a další indická Firma Sentiss Pharma.

Odborníci tvrdí, že ruský trh s léky se velmi rychle mění a spolu s ním se mění i konkurenční prostředí tohoto byznysu. Například některé zahraniční společnosti stahují z ruského trhu hlavně léky, které mají mnoho analogů, jež jsou oblíbenější díky své nízké ceně. Příkladem je lék Viagra americké firmy Viatris. Na druhou stranu ale z ruského trhu zmizelo antibiotikum Vilprafen, které analog nemá. Výrobce, japonská společnost Astellas, se rozhodl lék z ruského trhu stáhnout, neboť jej přestane vyrábět celosvětově z důvodu optimalizace investic společnosti.

Deník RBC připomněl, že po zahájení války na Ukrajině řada západních farmaceutických společností ukončila v Rusku investice do marketingu a pozastavila klinické zkoušky svých léků. Byly mezi nimi společnosti Eli Lilly, Bayer, Pfizer, MSD, Novartis a další. Americká společnost Bristol-Myers Squibb (BMS), která v zemi prodávala léky na HIV, hepatitidu typu B, revmatoidní artritidu, diabetes 2. typu a onkologická onemocnění, v květnu 2022 jako první převedla svá ruská aktiva na švýcarskou firmu Swixx BioPharma. Stejný krok učinila v červenci 2023 firma Eli Lilly, své ruské podnikání převedla na tutéž společnost, jejímž prostřednictvím v dodávkách do Ruska pokračuje. Ve stejné době oznámila stažení z Ruska finská společnost Orion Pharma.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.