Knižní hlídka 3/24

Jednou měsíčně se spolu s Danielem Hroznatou podíváme na nabídku nejzajímavějších knižních titulů na českém trhu.

Milé čtenářky, milí čtenáři. Jaro je tady a s ním nikoli již radostný fejeton pana Vaculíka “Jaro je tady”, ten si již musíme leta odpustit, ale březen měsíc knihy je tady, tedy byl… V době nedávno minulé tehdejší Knižní velkoobchod napřel síly k povzbuzení čtenářstva, ochablého ještě po Vánocích, ke koupi nových titulů a vymyslel Měsíc knihy. Jako by toho tehdá bylo třeba. Nomenklaturní autory, tedy všechny ty rádoby marxy a Marxy, postleniny a Leniny, Síse, Žáčky a podobné ptáčky stejně nikdo nekupoval, pokud nemusel. A na ostatní knihy hodné tohoto označení se stály fronty. Ano, představte si to před knihkupectvím ve čtvrtek od rána fronta! A její členové přímo bažily po různých Páralech, Nepilech, Feuchtwangerech  spolu s Rolandy či Sienkewizci, dokola omýlanými; však toho měli naše rodiče plné knihovny, tak nějak stejné, jen v drobnostech se líšící, stejné ale v podstatě nesmírně kvalitní. Na Hrabaly, či Corsy,  Ferlighetty, Mikolášky – na ty se fronta nestála nebo stála, ale zhola zbytečně, neb přicházely řádově po kusech a byly pod pultem. A šmitec!

Minulý rok prý u nás vyšlo čtrnáct tisíc knižních titulů, nebo též dvanáct – to záleží, kdo a jak to počítal. Je to vlastně legrace, že v době totální digitalizace a všeho sledování se státem placení počtáři seknou o dva tisíce titulů, což je o něco málo více než pět knih denně. Inu, velkorysost nám Čechům bylo vždy třeba, jest otázkou zda-li je tato k něčemu.

A řekni kde ty knihy jsou?, zeptejme se melodicky po vzoru Marlene Dietrich. Vždyť v novinách semotámo se vyskytne nějaká o knize zmínka, ba v těch intelektuálně laděnějších je jim třeba věnován sloupek, sloupek pečlivě opsané redakční anotace, která byla zase pečlivě opsaná z původního vydání, ba někdy i recenze, snad leckdy i neplacená.

V běžných  knihkupectvích nejsou, to dá rozum, tam by se nevešly. Navíc korporátní knihkupectví se řídí jediným cílem, a to zcela správně maximalizací zisku, kterýžto cíl jim řada knih přímo znemožňuje a oni se pak musí uchylovat k záchraně prodejem čajů, bublifuků, svíček či pastelek. A to vše v režii pologramotných brigádníků, kteří na otázku: “Máte tu nějakou filosofii třeba?, nevinně odvětí: “Zeptejte se u pokladny, oni vám tam něco najdou (rozuměj v počítači)”.

Tak tedy stěžování konec. Máme to, co jsme si za oněch třicet let vybojovali a tudíž si vám dovolím představit knihy, které vyšly minulý měsíc, či vyjdou na začátku měsíce tohoto, knihy, které mnou skromnou nakladatelskou osobu zaujaly anebo se domnívám, že by mohly zaujmout vás, milé čtenářky, milí čtenáři. Je to výběr subjektivní, anotace knih jsou nakladatelské z distribuce a pokud jsem zrovna tu nejlepší a nejdůležitější vaši knihu opomněl, promiňte mi to. Leč vězte, že většina knihkupců takzvaných (tedy korporátních) je možná pomine všechny. Do budoucna se vám však pokusím představit také knihkupce hodné tohoto jména, kde naopak nejspíš mnou doporučené knihy naleznete a vypravíte- li se tam třeba pro svíčku či vonný olej hořce zapláčete.

Váš jarně naladěný,

Daniel Hroznata

nakladatel český

Platón. Mistr antického myšlení
Thomas Alexander Szlezák
Originál: Platon. Meisterdenker der Antike
Překlad: Petříček Jan, Petříčková Daniela
ISBN 978-80-87054-84-0
Vazba vázaná
Počet stran cca 504

 

Kniha jednoho z největších žijících znalců antické filosofie představuje souhrnný a spolehlivý úvod do Platónova života, díla a myšlení. Silou argumentace, pozorností k detailu a suverenitou syntézy se řadí k nejlepší tradici výkladové platónské literatury; spojení vysoké odborné úrovně a čtenářské přístupnosti z ní současně činí publikaci užitečnou pro široký okruh čtenářů – nejen specialistů, ale i studentů a dalších zájemců o antickou filosofii.

Odpočet
Zerán Alia Trabucco
Nakladatel:  Fra
Edice Světová próza FRA
Originál: La Resta
Překlad : Aguilera Dita
ISBN 978-80-7521-212-2
Vazba:  brožovaná
Počet stran: cca 180

Kde končí vzpomínky a traumata našich rodičů, lidí, kteří žijí kolem nás, a kde začínají naše vlastní? Dokážeme před nimi utéct? Iquela, Felipe a Paloma se o to pokusí a ze stejného výchozího budu se každý z nich vydá svou vlastní cestou.

Alia Trabucco Zerán (1983) je chilská spisovatelka žíjící mezi Santiagem de Chile a Londýnem, držitelka Fullbrightova stipendia. Její debutový román La Resta (Odpočet, 2014) byl podle deníku El País jedním z nejlepších literárních nejlepších debutů roku 2015 a dostal se do užšího výběru na Mezinárodní Bookerovu cenu 2019. Druhý roman Las Homicidas (2020) získal knižní cenu Britské akademie 2022. Román Limpia (2022) je v současné době překládán do 13 jazyků.

Bratr František
Julien Green
ISBN 978-80-7295-325-7
Vazba: vázaná
Počet stran:cca 384

 

 

Čtivý životopis svatého Františka z Assisi seznamuje nejen se světcovými skutky, ale i se životem v raně středověké Itálii.

Kniha z pera francouzského autora mapuje životní dráhu asi největší postavy středověkého mnišství od jeho zrození v rodině soukeníka z umbrijského městečka Assisi, přes bezstarostné rozpustilé mládí a zlomový okamžik, kdy se rozhodl opustit kariéru obchodníka a dát se do služeb božích, přes období velkého hledání, naplněného vidinami a zjeveními až k vytvoření svého bratrstva, které opustilo bohatství tehdejšího řádového života a vydalo se cestou naprosté oddanosti a chudoby a vrcholí jeho nepochopením a smrtí.

Autor se snaží o pečlivé rozkrytí skutečných událostí, které jsou mnohdy zahaleny do apologetického hávu hagiografických legend a při tom neopomíjí sledovat i dobové jevy, které vytvářely soudobé klima.

Jména
Pavel Florenskij
Nakladatel: Pavel Mervart
Edice Agora /Mervart/ (5.)
Překlad: Pícha Vojtěch
ISBN 978-80-7465-630-9
Vazba: brožovaná
Počet stran: cca 224

Kniha Jména Pavla Florenského se stala od dob svého vydání významným fenoménem. Nejen do ruského filosoficko-teologického prostředí tento traktát přinesl mnoho nových impulzů: poukázal na fakt, že se kořeny různých směrů evropského filologického bádání (v tomto případě onomatologie) od konce 19. století překvapivě uchytily paralelně také v soudobém Rusku, že východoevropští badatelé do těchto diskusí vnášeli poměrně zajímavé akcenty, a že později – zhruba od 60. let 20. století – na těchto základech stavěla slavná ruská (resp. tartuská) sémiotická škola, která následně poměrně významně inspirovala západní filologii. Florenského myšlenky nepřestávají dodnes inspirovat, a to jak v oblasti filosofické či teologické, tak také filologické či sémiotické.

O princezně, která žrala mrtvoly
Výbor německých hororových pohádek
Nakladatel: Dauphin
Překlad: Vránová Ráchel
ISBN 978-80-7645-528-3
Vazba: brožovaná
Počet stran: cca 144

 

Německé pohádky mají k hororu zvláštní nenucený přístup. Zažívat hrůzu a děs při jejich četbě je současně strašidelné i potěšující. Zvláště když na konci pohádky je strach překonán a vyvážen špetkou ironického humoru.V mnohých německých pohádkách z devatenáctého století se vyskytují a opakují temné, násilné motivy. Ne vždy je v nich zlo potrestáno a dobro odměněno. Rošťáci občas uniknou spravedlnosti, vede se jim dobře a nevinní mnohdy trpí a hynou.

Pohádková hrůza ale téměř nikdy není samoúčelná, je odleskem odvěkého zápasu mezi dobrem a zlem a také varováním, že když si člověk nedá pozor, mohlo by odněkud přijít něco děsivého.


O věcech se musí mluvit nahlas
Výbor z publicistiky po roce 1989
Antonín J. Liehm
ISBN 978-80-275-2012-1
Vazba: brožovaná
Počet stran:cca 271

 

 

Velikán české novinařiny v polistopadových textech. Milan Kundera o něm tvrdil, že by byl nejlepším ministrem zahraničí v polistopadové éře. Antonín J. Liehm proslul zejména svou novinářskou činností během šedesátých let u nás a následný exil z něj učinil mimořádnou postavu evropské kultury. Patřil k těm několika silným hlasům, které zvládaly kriticky komentovat českou kulturu, umění, společnost i politiku za každé konstelace. A nepřestal ani po pádu železné opony a návratu Československa k demokracii. Výbor z jeho polistopadových textů ukazuje, že ať už jeho tématy byly nové české filmy, kulturní politika, nebo reflexe novinářské práce, vždy o nich psal s vědomím širšího celku a souvislostí, které společenský a kulturní život propojují s dějinami a perspektivou do budoucna. I proto je Liehmova publicistika i po letech často velmi aktuální a má co říct ke stavu nejen české společnosti a kultury.

Dekadence a obrození
Krize evropského liberalismu a „židovská otázka“
Pavel Barša
Nakladatel: Karolinum
Edice Politeia
ISBN 978-80-246-4077-8
Vazba: brožovaná
Počet stran: 370

 

Diskurz o údajné „dekadenci“ evropské kultury na konci 19. století se často spojoval s představou, že příčinou tohoto úpadku je narůstající vliv Židů a že „obrození“ se tudíž neobejde bez jejich vyloučení. Na příkladech vybraných středoevropských intelektuálů židovského původu a německého jazyka podává kniha přehled náhradních kolektivů a projektů, k nimž se Židé vyhánění z německého národa a německé měšťanské kultury uchylovali. Tyto židovské odpovědi na nástup antisemitismu a (jím ohlašovanou) krizi liberalismu nechává kniha komunikovat s analýzami toho, jak se diskurz „dekadence a obrození“ propojoval s „židovskou otázkou“ v prozaickém i esejistickém díle Thomase Manna.

Poznámky k literatuře I
Theodore W. Adorno
Nakladatel: Karolinum
Edice: Myšlení současnosti
Překlad: Dyčková Alžběta
ISBN 978-80-246-5574-1
Vazba: brožovaná
Počet stran: 312

Poznámky k literatuře obsahují texty napsané Theodorem Adornem převážně v 50. letech 20. století. Jedná se o eseje utvářející nová pravidla literární kritiky a interpretace. Nalezneme v nich jak práce věnované autorům jako Eichendorff, Beckett, Proust nebo Valéry, jež představují reflektovaný vztah k duchovní minulosti, tak obecnější texty zaměřené na vzájemnou provázanost estetického a společenského. Napříč nimi se formuje řada Adornových klíčových filosofických přesvědčení. Vzhledem k důrazu, který Adorno klade na esejistickou formu, Poznámky k literatuře nelze vnímat pouze jako doplněk jeho rozsáhlejších prací – naopak, představují jeden z Adornových nejvydařenějších pokusů o překlenutí rozestupu mezi kritikou a konstruktivní filosofií.

Revoluce pro život
Filosofie nového protestu
Eva von Redecker
Nakladatel: Karolinum
Originál: Revolution für das Leben
Překlad: Profant Martin
ISBN 978-80-246-5619-9
Vazba: brožovaná
Počet stran: 252

Protestní hnutí jako Black Lives Matter, Fridays for Future a NiUnaMenos bojují proti rasismu, klimatické katastrofě a násilí na ženách. Ačkoliv se projevy jejich odporu ve své formě liší, všechny svou podstatou zápasí s kapitalismem, který ve jménu zisku a majetku mění živou přírodu v mrtvou hmotu a sám se přitom manifestuje skrze autoritářské tendence, rasisticky motivované činy a změny klimatu. Filosofka Eva von Redecker (* 1982) přináší jeho kritiku, přičemž svou argumentaci vede z pozice berlínské kritické teorie a s neobyčejnou pečlivostí využívá metafor i antických odkazů. V dnešních formách protestu rozpoznává počátky revoluce pro život, která slibuje novou, solidární formu našich základních činností: pečovat místo ovládat, regenerovat místo vytěžovat, participovat místo zhodnocovat.

Max a Mořic
Wilhelm Busch
Nakladatel:  Kalich
Originál: Max und Moritz
Překlad: Kafka Tomáš
ISBN 978-80-7017-333-6

Rošťácká dobrodružství Maxe a Mořice (1865) vycházela nejprve časopisecky, později vyšla mnohokrát i knižně pod plným titulem Max und Moritz, eine Bubengeschichte in sieben Streichen. Měla značný úspěch nejen v Německu, ale záhy byla také přeložena do desítky světových jazyků. Významné místo příhod obou darebů v historii komiksu je dáno nejen formálními vlastnostmi seriálu samotného, ale také tím, že Max a Mořic určili celou mohutnou větev komiksů.

Nejen k fanouškům tohoto žánru se po dlouhé době půstu konečně dostává druhé vydání.

Pozorování citu krásna a vznešena
Immanuel Kant
Nakladatel: Filosofický ústav AV ČR, Oikoymenh
Překlad: Pokorný Martin Z.
ISBN 978-80-7298-550-0
Vazba: brožovaná
Počet stran: 100

 

Kantův spis Pozorování citu krásna a vznešena z roku 1764 má v celku jeho díla zvláštní postavení. Jedná se o dílo předznamenávající svým tématem Kritiku soudnosti (1790), přitom patří ještě do Kantova předkritického období. Nadto jde o dílo populární, určené širší veřejnosti. Kant zde předkládá filosofická pozorování a formuluje hypotézy principů působících za jevy, jež pak ověřuje na pozorovaném materiálu. Vlastním tématem díla jsou vyšší či jemnější pocity (prožitky a požitky), jejichž základ Kant spatřuje v kombinaci pocitů krásna a vznešena, pro něž má člověk cit. Kant zároveň zkoumá jejich působení v morálce, u lidí rozdílných temperamentů, ve vztahu mužů a žen a v charakterech národů. V tomto smyslu jde o dílo podnětné nejen pro filosofy.

Krajina středověké Prahy
Klápště Jan (ed.), Klír Tomáš (ed.), Štefan Ivo (ed.)
Nakladatel: Academia
Edice Historie
ISBN 978-80-200-3440-3
Vazba: flexi
Počet stran: 856

 

Už v 10. století se v pražské kotlině utváří jedna z nejvýznamnějších protourbánních aglomerací střední Evropy, která se ve 13. a 14. století přerodila v pražské souměstí, jehož základní rysy registrujeme dodnes. Složitý vývoj a fungování středověké Prahy však není možné pochopit bez poznání jejího vztahu k okolnímu regionu. O něj se nejprve opřela expanze prvních Přemyslovců, což dokládá síť rozsáhlých hradišť, které s konsolidací raného státu ztratily svůj význam. Později se zde zformovalo hospodářské zázemí vrcholně středověké metropole, jež se stalo také arénou podnikání a reprezentace významných pražských měšťanů. Kniha nabízí soubor studií archeologů, historiků a přírodovědců, zkoumajících různé aspekty proměn „krajiny středověké Prahy“ od počátků raného středověku až do 15. století.

Věda možného a nemožného
Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů
Chiara Marletto
Nakladatel: Argo, Dokořán
Edice: ZIP
Originál: The Science of Can and Can’t. A Physicist’s Journey Through the Land of Counterfactuals
Překlad: Tomeček Marek
ISBN 978-80-257-4319-5
Vazba: vázaná
Počet stran: 152

Existuje obrovská třída věcí, které věda dosud téměř zcela opomíjela. Jsou klíčové pro pochopení fyzické reality jak v každodenním životě, tak na úrovni jevů, jimiž se zabývá fyzika, přesto se tradičně předpokládalo, že je nelze zahrnout do souboru vědeckých vysvětlení. Nejsou to fakta o tom, co je, ale o tom, co by mohlo být (kontrafaktuály).

Podle fyzičky Chiary Marletto se zohlednění kontrafaktuálů může stát příslibem revoluce ve způsobu formulování základních fyzikálních poznatků a poskytnutí vhodných nástrojů pro řešení nových technologických výzev – od dodání nové generace zařízení pro zpracování informací přes univerzální kvantový počítač až po návrh umělé inteligence.

Každá kapitola v knize popisuje, jak lze pomocí tohoto přístupu vyřešit zapeklitý problém ve vědě, a je doplněna krátkými fiktivními příběhy, které vysvětlují hlavní myšlenku kapitoly. Jak Marletto ukazuje, úvahy o tom, co je možné, nám mohou poskytnout úplnější a nadějnější obraz fyzického světa.

Krvavý Žižkov
Reiner Martin (ed.), kolektiv autorů
Nakladatel: Druhé město
Ilustrace: Štech Adam
ISBN 978-80-7227-901-2
Vazba: vázaná
Počet stran: 256

 

Krvavý Žižkov je antologie, která má svého předchůdce — Krvavý Bronx (2020), úspěšnou knihu povídek o „vyloučené“ brněnské lokalitě. Jen tamní kulisy vystřídal pražský Žižkov počátku dvacátého století. Mordy, zločiny z vášně, sebevraždy z nešťastné lásky či prostého zoufalství, ale i pitoreskní výstřelky a jiné kuriozity však v příbězích zůstaly. Přihrávkou k psaní o lidech ze slepých skvrn se autorům staly strohé výstřižky z dobové „černé kroniky“, které zaručovaly šťavnatou zápletku, ale nikoli šťastný konec. Navzdory potemnělé tónině lze ale zakoušet i rozkoš: ze sumy stylů i zažehnutých fantazií, jimiž vládne čtrnáctka špičkových českých prozaiků zvučných jmen, jako jsou Jaroslav Rudiš, Aleš Palán, Petra Hůlová, nebo Pavla Horáková.

Svou sbírkou morytátů naskicovali dějiny výjimečné pražské čtvrti, které se dodneška s nadsázkou říká „svobodná republika Žižkov“.

Masky bohů 1 – Primitivní mytologie
Joseph Campbell
Nakladatel: Argo
Edice: Capricorn
Originál: Primitive mythology (The Masks of God)
Překlad: Novotná Jana, Řezáčová Magdaléna
ISBN 978-80-257-4311-9
Vazba:vázaná
Počet stran: 496

Primitivní mytologie je prvním dílem monumentální čtyřsvazkové série předního světového komparativního mytologa Josepha Campbella Masky bohů. Nové vydání této knihy, jež poprvé vyšla v roce 1959, začleňuje aktuální vědecké poznatky na poli archeologie, antropologie a psychologie a tvoří součást Sebraných spisů Josepha Campbella.

Campbell v tomto díle zkoumá a osvětluje samotné kořeny mýtů. S vědeckou hloubkou i nadšením pro popularizaci se zabývá projevy náboženské úcty u prvních lidí a jejich ozvěnami v obřadech a rituálech primitivních kmenů a společností v průběhu historie až dodnes. Ukazuje, jak mytologie ovlivňovala lidské chápání viditelného i neviditelného světa a zkoumáním archetypálních mytických obrazů odhaluje základní koncepty, jež tvoří základ všech lidských mýtů až do dnešních dnů. Po dokončení série Masky bohů Campbell prohlásil, že hlavním výsledkem jeho díla bylo potvrzení „myšlenky jednoty lidského rodu nejen z biologického hlediska, ale také z hlediska duchovní historie“.

Protivous / Z mého života
Apostata Julián, Řehoř Nazariánský
Nakladatel: Malvern
Edice: Poslední Římané
Překlad:Putna Martin C.
ISBN 978-80-7530-477-3
Vazba vázaná
Počet stran: cca 286

 

Julián a Řehoř? Císař Iulianus, titulovaný křesťany „Apostata“ čili „Odpadlík“, a Grégorios z Nazianzu, titulovaný křesťany „Teolog“ a ctěný coby svatý Řehoř? Julián a Řehoř, dvě klíčové osobnosti dvou protichůdných linií dějin evropské duchovní kultury – křesťanské a pohanské a/nebo sekulární?

Julián a Řehoř sdíleli týž čas, řeckojazyčnou kulturu a novoplatonismus. Oba prošli odlehlou Kappadokií i Athénami čili „antickým Oxfordem“. Oba zažili konflikt s „městským davem“ – jeden v Antiochii, druhý v Konstantinopoli. Oba bojují rétoricky proti „falešným kynikům“, ale sami se stylizují do „pravých kyniků“, následovníků Diogenových v dobrovolném sebeomezení a vnitřní nezávislosti. Oba v autobiografických textech vyjadřují podobné pojetí vlastní osobnosti – výjimečné a nepochopené, duchovní a asketické, „Christ figure“. Monografie obsahuje úvodní srovnávací studii a překlad vybraných textů, dosud do češtiny nepřeložených: z Juliánova díla satira Misopógón, „nepřítel vousu“, a výběr z listů o budování pohanské církve, z Řehořova díla výbor z autobiografického eposu O vlastním životě.

Autorem překladů i studie je Martin C. Putna. Vznikající překlady byly diskutovány na Cibulském bytovém semináři.

Přítomen!
Ezra Pound
Nakladatel: Délský potápěč
ISBN 978-80-907794-5-7
Vazba: brožovaná
Počet stran: 192

Autor, přední básník XX. století, míří přímo na jádro systému, v němž žijeme – a zasahuje! články, básně, poznámky, manifesty, překlady, výpisky z četby, eseje z Italské sociální republiky autor míří přímo na jádro systému, v němž žijeme – a zasahuje!

K výběru nových knih byla využita nabídka knihkupectví Kosmas. Výběr je autorův.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.