Nová data naznačují hospodářské oživení v Číně

Čínské hospodářství vykazuje známky dynamiky, i když zdejší trh nemovitostí a deflační tlaky zůstávají výzvou.

Aktivita čínských továren v březnu překonala očekávání a index nákupních manažerů Caixin ve zpracovatelském průmyslu vzrostl na 51,1 bodu, což naznačuje expanzi již pátý měsíc v řadě, napsala agentura Bloomberg.

Tento nárůst spolu s vládními údaji, které ukazují růst PMI ve výrobě, naznačuje, že hospodářské oživení v Číně nabírá na síle. Navzdory krizi v oblasti nemovitostí, poklesu spotřebitelské důvěry a geopolitickému napětí budí údaje o průmyslové výrobě a vývozu optimismus. Index Shanghai Composite se v pondělí zvýšil o 1,5 %, zatímco desetileté státní dluhopisy vzrostly v pondělí v poledne v Šanghaji o 1 bazický bod na 2,31 %. Podle Jacqueline Rongové, hlavní ekonomky pro Čínu ve společnosti BNP Paribas SA, „by dynamika průmyslové výroby mohla v březnu posílit“, a to i bez sezónních faktorů.

Čínský vývoz v prvních dvou měsících roku prudce vzrostl v důsledku oživení světového obchodu, což zvýšilo naději na širší hospodářské oživení. Dílčí ukazatel nových exportních zakázek v oficiálním indexu PMI se v březnu odrazil na 51,3 bodu, což naznačuje pokračující robustnost vývozu.

Čína se zavázala poskytnout vládní prostředky na podporu spotřebitelů a podniků při výměně starého zboží, což by mělo podpořit průmyslové podniky. Navzdory pozitivním ukazatelům ale ekonomové varují, že oživení nemusí být udržitelné vzhledem k přetrvávající slabosti v některých oblastech, jako jsou výrobní ceny, deflační tlaky a slabá zaměstnanost v nevýrobním sektoru.

Jak uvedl hlavní ekonom skupiny Caixin Insight Wang Če, „tlaky na pokles ekonomiky přetrvávají, zaměstnanost zůstává utlumená, ceny zůstávají nízké a nedostatečná efektivní poptávka nebyla zásadně vyřešena, což podtrhuje potřebu dalšího posílení domácí a zahraniční poptávky.“

Další informace najdete ZDE (anglicky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.