Indická opozice požaduje spravedlivé volby

Zhruba tři týdny před volbami volá politická opozice po „záchraně demokracie“ v Indii.

Desetitisíce lidí, včetně opozičních vůdců, se v minulých dnech sešly v Dillí, aby vyzvaly ke svobodným a spravedlivým volbám a protestovaly proti zatčení několika politických představitelů. Indická politická opozice tvrdí, že premiér Naréndra Módí a jeho strana Bharatiya Janata Party (BJP) se dopustili politického vměšování. Shromáždění se konalo necelé tři týdny před volbami, v nichž se očekává opětovné vítězství Módího strany BJP.

V posledních dvou měsících byli zatčeni dva opoziční politici, aniž by byla vznesena oficiální obvinění u soudu, což vyvolalo mezinárodní pozornost. Módího BJP veškerá obvinění z vměšování odmítá. Opozice již několik měsíců kritizuje vládnoucí stranu, protože její představitelé čelí zatýkání a vyšetřování ze strany federálních úřadů.

Opoziční strany v neděli spojily své síly a protestovaly proti jednání vládní strany, které podle nich podkopává demokracii v Indii. Neelanjan Sircar, vedoucí pracovník Centra pro politický výzkum, uvedl, že politické opozici chybí zdroje a mediální pokrytí: „Pravděpodobně to nemůže způsobit, že tato záležitost má nějaké vyhlídky, ale pokud ano, pak zřejmě začnete pozorovat významné posuny v BJP a její podpoře.“ Shromáždění „Zachraňte demokracii“ se zúčastnili významní představitelé mnoha opozičních stran, včetně strany Indický národní kongres, která v současnosti čelí kontrole ze strany ministerstva daně z příjmu.

Vysocí představitelé opozičních stran v Indii, včetně Rahula Gándhího a Arvinda Kejriwala, byli zatčeni na základě nedoložených obvinění. Kejriwal, vůdce Strany obyčejných lidí, zůstává ve vězení do 15. dubna. Politik byl zatčen 21. března za údajné podplácení v souvislosti s udělováním licencí na prodej alkoholu. Kritici tvrdí, že Módí a jeho strana využili vyšetřovací agentury a daňové úřady k likvidaci politických oponentů a snížení šancí na spravedlivé volby, což strana BJP odmítá.

Spojené státy a Německo vyzvaly ke spravedlnosti v soudním řízení, což vyvolalo rozzlobené reakce indické vlády a ministerstvo zahraničních věcí obhajovalo indické právní procesy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.