Rodiče školního střelce byli v USA odsouzení za neúmyslné zabití

Precedentní soudní procesy s rodiči střelce z Michiganu shledaly oba rodiče odpovědné za to, že ignorovali psychické problémy syna.

Rodiče školního střelce v USA byli v úterý odsouzeni k trestu 10 až 15 let odnětí svobody za neúmyslné zabití, protože podle amerických soudů nezabránili svému synovi v masové střelbě v michiganské škole. Ke střelbě došlo v únoru 2021 na oxfordské střední škole a zemřeli při ní čtyři spolužáci a dalších sedm lidí bylo zraněno.

Dva oddělené soudní procesy s porotou shledaly Jennifer a Jamese Crumbleyovi vinnými letos v únoru a v březnu. Jedná se o první takový trest v historii Spojených států. V Michiganu se neúmyslné zabití trestá odnětím svobody mezi 10 až 15 lety vězení. Státní zástupci považovali trest nejméně 10 let, uvedly noviny the New York Times.

„Od rodičů se neočekává, že budou psychicky nemocní,“ řekla před vynesením rozsudku soudkyně Cheryl Matthewsová z okresního soudu v Oaklandu v michiganském Pontiacu. „Ale tyto rozsudky nejsou o špatné výchově. Tato odsouzení potvrzují opakované jednání nebo nejednání, které mohlo zastavit rozjetý vlak – opakované ignorování věcí, z nichž by rozumnému člověku vstávaly vlasy na hlavě.“

Syn Jennifer a Jamese Ethan Crumbley se už přiznal k 24 obviněním, včetně vraždy prvního stupně, a loni byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Proti tomuto rozhodnutí se ještě může odvolat. Odvolat se mohou i jeho rodiče.

Žalobci se v soudním procesech s oběma rodiči zaměřili na to, že rodiče neodvedli svého syna ze školy poté, co ráno před střelbou nakreslil násilný obrázek s písemnou prosbou o pomoc. Syn měl také v domácnosti přístup k pistoli, kterou si pořídil jeho otec. Žaloba také uvedla, že matka ignorovala příznaky toho, že její syn má problémy s duševním zdravím a několik dní před střelbou ve škole ho vzala na střelnici. Obhajoba naopak tvrdila, že rodiče nemohli tušit, jakého násilí se syn dopustí.

Podle amerických novin se soudní procesy s oběma rodiči stali v USA hromosvodem otázek rodičovské zodpovědnosti v souvislosti s násilím, kterého se dopouštějí nezletilé děti se zbraní v ruce. V poslední době se v USA u soudu přiznalo k bezohlednému chování nebo k zanedbávání péče také další rodiče.

Nicméně obvinění a odsouzení rodičů Crumbleyových z neúmyslného zabití je v americkém kontextu jedinečné. Profesor práva Ekow Yankah řekl, že dopad úterního rozsudku bude značný i mimo hranice státu Michigan: „Bude to precedens, nejzřejměji v Michiganu a jeho domovské jurisdikci, ale státní zástupci po celé zemi to budou považovat za novou a životaschopnou formu odpovědnosti… Myslím, že bychom neměli podceňovat precedenční sílu tohoto případu, i když uznáváme, že skutečnosti byly zcela mimořádné.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.