Jazzové okénko Jana Schneidera: Duke On The Run!, Manhã de Carnival a And When We’re Young

Skladby Duke On The Run!, Manhã de Carnival a And When We’re Young nabídne dnes v dalším díle svého průvodce jazzovou hudbou Jan Schneider.

Venku se ochladilo, proto se na začátek bude hodit něco prudce na zahřátí – ano, „Duke On The Run!“. Je to Mal Waldronova hudba z filmu „The cool world“ (1964). Pěkně divoce hrají Dizzy Gillespie (trumpeta), James Moody (tenorsax), Kenny Barron (piano), Chris White (basa) a Rudy Collins (bicí).

A nyní trochu ztišení a zamyšlení, protože právě o tom je proslulá skladba Manhã de Carnival, kterou složil Luiz Bonfá pro jeden z přelomových filmů světové kinematografie „Black Orpheus“ (1959). Nezaměnitelným způsobem ji zaranžoval a se svou kapelou v roce 1963 nahrál barytonsaxofonista Gerry Mulligan. Charakter celé skladby určuje nádherně kreativní a výrazný kontrabas Billa Crowa, bicími ho doplňuje Dave Bailey. Kytarový doprovod a sólo, které vešly do učebnic, hraje Jim Hall. Dalšími sólisty jsou Bob Brookmeyer (trombon) a Art Farmer (trumpeta).

Na závěr jednu pamětihodnou lahůdku ve třech různých provedeních od téhož autora a interpreta. Skladbu “And When We’re Young” složil altsaxofonista Phil Woods těsně před odjezdem ze Spojených států do Evropy. Poprvé ji zahrál s European Rhythm Machine na Ljubjanském jazzovém festivalu den po atentátu na Roberta F. Kennedyho, jemuž tuto skladbu věnoval (6. června 1968). Po mnoha letech ještě vzpomínal: „Pamatuji si, jak jsem po koncertě chodil v dešti a na každém rohu byly svíčky a lidé plakali.“ Audio záznam z toho festivalového vystoupení je ZDE, verze se smyčcovým orchestrem pak ZDE. Woodsovými spoluhráči – kromě dalších – jsou ve všech třech verzích pianista George Gruntz , kontrabasista Henri Texier a bubeník Daniel Humair.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.