Ukrajina dostane dalších 600 milionů euro, pokud splní podmínky EU

Unian. Na jednání summitu EU – Ukrajina se na dalším finančním tranši EU Ukrajině dohodl ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman s eurokomisaře Valdisem Dombrovskisem.

Dombrovskis podtrhnul, že politická podpora EU zůstane pro Ukrajinu všestrannou a pokrok ve vztazích mezi EU a Ukrajinou je očividný. Řekl, že je nyní nutné pracovat na podmínkách k získání třetího tranše makroekonomické pomoci EU. Jeho slova potvrdil potom Hrojsman, který řekl, že Ukrajina musí “intenzivně plnit plán pro asociaci s EU. Také rozumíme podmínkám makrofinanční pomoci a tady spolupracujeme s parlamentem, snažíme se hledat řešení.”

Podle slov eurokomisaře se podmínky týkají boje s korupcí, pokračování programu o energetické efektivitě a prohloubení součinnosti ve sféře problémů vynucených migrantů a také konkrétních ekonomických otázek.

Dodal k tomu, že Ukrajina nemá moc času. Podmínky musí být vyplněny do poloviny listopadu k tomu, aby dalších 600 milionů euro pomoci mohlo být posláno.

EU je jedním z hlavních kreditorů a donorů Ukrajiny v roce 2014 přislíbil finanční pomoc Ukrajině v hodnotě celkem 11 miliard euro: 1,6 miliard půjčky, 1,4 miliard na granty, 5 miliard od Evropské banky rekonstrukce a rozvoje a 3 miliardy od Evropské investiční banky. Agentura Unian tvrdí, že v rámcích kreditního programu dostala Ukrajina v roce 2014 600 milionů euro.

V roce 2015 nabídla EU další balíček pomoci v hodnotě 1,8 miliard. A v dubnu 2017 Ukrajina obdržela druhý balíček tranše v rozsahu 600 milionů euro. Celkem v programu makroekonomické pomoci Ukrajina dostala od EU 1,2 miliardy euro.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.