MMF o růstu: Čína, EU a Japonsko kompenzují slabší USA

Financial Times.  Lepší růst v Číně, eurozóně, Japonsko kompenzuje slabší růst v USA (slabší než se očekávalo), protože Trump zatím nesplnil své sliby. Také Velká Británie má ekonomické problémy.

Globální růst je odhadován tento rok na 3,5 %. MMF nově hovoří o tzv. rotaci motorů růstu, což vlastně zakrývá to, že žádný jeden motor není. MMF totiž očekával, že Trump zavede fiskální stimul ve výši 2 % HDP USA, který by globálnímu růstu pomohl. Ale zatím se tak nestalo – není ani reforma daňová, ani ta ohledně infrastruktury. Takže místo toho MMF odhadl pokles růstu HDP v USA.

Ale lepší růst, než se očekávalo je v jiných vyspělých zemích, hlavní ekonom MMF Obstfeld o tom hovoří jako o „nejširším synchronizovaném růstu, který světová ekonomika zažila za poslední dekádu.“

Je možné, že i mezinárodní obchod poroste rychleji než světové HDP a to navzdory hrozbě protekcionismu.

Eurozóna má růst o 1,9 %, Čína, která opět pozitivně překvapila o 6,7 %. i Japonsko by mělo růst o 1,3 %.

Navzdory dobrým číslům Obstfeld uvedl, že rizika poklesu jsou významná, nejen kvůli hrozbě protekcionismu. Krátkodobě sice obrázek světové ekonomiky vypadá dobře, ale nikoliv nutně dlouhodobě. Především uvedl stagnující příjmy a rostoucí nerovnost ve vyspělých zemích. Ale i některé rozvíjející se ekonomiky mají problémy, např. Brazílie a Rusko. MMF také hovoří o tzv. strukturálním posunu v mnoha komoditních cenách, což ovlivňuje směnné relace mnoha zemí.

I v subsaharské Africe se očekává růst okolo 2,7 % , jenže MMF upozorňuje, že to je stěží nad růstem populace, což pak znamená stagnující příjem na hlavu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.