MMF: Dolar je nadhodnocený. Euro, jen a yuan v souladu s fundamenty

Reuters.  Mezinárodní měnový fond (MMF) uvedl, že americký dolar je nadhodnocený o 10 až 20 procent, vzhledem k americkým ekonomickým fundamentům současnosti. Naopak, hodnoty euro, jenu a yuanu jsou v souladu s fundamenty.

Pravidelná zpráva MMF o vnějším sektoru, zabývající se měnami, externími přebytky a deficity hlavních ekonomik ukázala, že deficity běžného účtu jsou koncentrovány ve vyspělých zemích, jako je USA a Británie, přebytky jsou v Číně a Německu.

Zpráva sice vyhodnotila hodnotu eura jako vhodnou pro eurozónu jako celek, ale uvedla, že pro Německo je o 10-20 procent nižší, i vzhledem k vysokému přebytku běžného účtu.

Britská libra je naopak o 15 % nadhodnocená, přičemž fundamenty zahrnují i nejistotu ohledně Brexitu a vztahu s EU v budoucnosti.

Dolar a jeho ocenění bylo v minulých letech založena na silném růstovém výhledu, a na kontrastu zvyšování sazeb na rozdíl od uvolněné politiky eurozóny a Japonska. Také se očekával fiskální stimul Trumpovy administrativy. MMF také doporučil, aby USA podnikly kroky ke snížení deficitu běžného účtu, který je stále příliš vysoký a to snížením federálního deficitu. Také by UA měly provést strukturální reformy, zvýšit tak míru úspor a zlepšit produktivitu ekonomiky.

MMF také upozornil na nerovnováhy, přebytky v exportních zemích a nárůst deficitů v USA. Ceny, úspory a investice se nepřizpůsobují dost rychle na to, aby nerovnováhy opravily.

Americké ministerstvo financí nemohlo označit Čínu za měnového manipulátora, už jen proto, že Peking minulý rok masivně intervenoval, aby měnu posílil vzhledem ke kapitálovým odlivům. Ovšem země jako Čína, Jižní Korea, Tchaj-wan, Německo a Švýcarsko jsou na monitorovacím seznamu kvůli velkým externím přebytkům.

MMF také uvedl, že podhodnocený je korejský won a mexické peso.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.