Rok 2016 byl rokem klimatických extrémů

AP. Zpráva americké Národní oceánské a atmosférické správy (NOAA) za rok 2016 zhodnotila počasí za rok 2016 jako extrémní a plné rekordů. Zpráva byla zveřejněná v minulý týden ve čtvrtek a hodnotila podmínky na celé planetě zemi za uplynulý rok 2016. Všimla si přitom celé řady rekordů. Nejteplejší rok, nejvyšší hladina moře a nejnižší úroveň moře v Arktidě a v Antarktidě mezi ně patří.

Podle vědců bylo počasí na planetě minulý rok “extrémní a jsou zde důvody k obavám”. Tento stav vědci spojují s klimatickou změnou, která je dílem lidské aktivity. Dalším faktorem byl rekordně dlouhý cyklon El Niño, oteplení ve středním Tichomoří, které ovlivňuje teplotu všude na planetě.

Slovy Kima Cobba, klimatologa z Georgia Tech, se rok 2016 zapsal v jeho paměti jako rok, kdy došlo k překročení nového prahu klimatické změny.

Konkrétně zpráva hovoří o deseti klíčových projevech klimatické změny:

V jakoukoliv dobu trpí jedna osmina světa extrémním suchem. To je číslo, které je vyšší než normál. Znamená to, že rok 2016 byl jeden z nejhorších co se týče sucha.

Extrémy počasí byly všude na Zemi: prudké a silné srážky, vlny veder všude po celé planetě, včetně toho nejhoršího v Indii. Lesní požáry v Kanadě přispěly k oteplení.

Globální hladina moře se zvedla o 3,4 milimetry a po celkem 6 letech kontinuálního zvyšování hladiny je to rekord.

Bylo celkem 93 tropických cyklonů, o 13 % více než normálně.

Grónský ledový povrch ztratil v roce 2016 341 miliard tun ledu a od roku 2004 se jedná o celkem 4400 miliard tun ledu, který zde roztál.

V Arktidě byl rok 2016 rokem, který tato část světa nikdy nezažila, a to ve smyslu oteplování, které také tady bylo rekordní.

Celá řada výsledků zprávy už byla publikována, včetně té, že rok 2016 byl třetí za sebou jdoucí nejteplejší rok. Další zpráva potom tvrdí, že tři za sebou jdoucí teplé roky nemohou už být hodnoceny jako přírodní náhoda.

Jediný faktor, který zpráva našla a zhodnotila jako normální byla výška sněhové pokrývky na severní hemisféře.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.