Davos: Čínský prezident kritizoval protekcionismus, hájil globalizaci a varoval před obchodními válkami

Čínský prezident Si Ťin-pching se poprvé účastnil Světového ekonomického fóra v Davosu. Argument pro vás sledoval jeho dnešní projev.

Čínský prezident Si Ťin-pchin otevřel Davoské fórum tím, že ho přirovnal k obrovskému brainstormingu a zmínil rovněž zakladatele fóra ekonoma Klause Schwaba, když uvedl pojem „schwab economics.“

Na úvodu asi čtyřicetiminutového projevu citoval čínský lídr slova anglického spisovatele Charlese Dickense, aby tím uvedl  svět rozporů a nejistoty, ve kterém dnes žijeme. Co se to pokazilo v našem světě, položil si řečnickou otázku.

Globalizace za problémy dneška nemůže

Hodně lidí podle názoru Si Ťin-pchinga viní hospodářskou globalizaci za chaos tohoto světa. Prezident Si přiznal řadu problémů, ale odmítl, že by za ně mohla ekonomická globalizace. Na příkladech uprchlické krize či finanční krize uvedl, že tyto problémy ekonomickou globalizací nebyly způsobeny. Například u finanční krize zmínil jako viníky nadměrnou honbu za ziskem a nedostatečnou regulaci.

Ekonomická globalizace je přirozený jev, který je spjat s technologiemi, projevil se v hospodářském růstu, pohybu zboží a kapitálu. Ale každá hůl má dvě strany a výtky vůči ekonomické globalizaci je potřeba brát velmi vážně. Jsou tu sice nové problémy, ale nelze kvůli nim odepsat celý proces jako takový. Negativní projevy je třeba utlumit a je také třeba také lépe přerozdělovat přínosy z globalizace.

Čína má odvahu plout v širokém oceánu globálnímu trhu, uvedl dále čínský prezident. Čína se podle něj bouřky nebojí, i když se také chvílemi trochu topila, ale nakonec se naučila plavat. Byl to správný strategický výběr. Z oceánu, ke kterému přirovnal světovou ekonomiku, nelze podle jeho názoru utéct a je třeba se nebát a problémům čelit. Prezident se rovněž odvolal na svůj projev na summitu APEC (který si může čtenář přečíst zde).

Tři okruhy problémů podle Si

Podle prezidenta Číny je tak třeba nalézt rovnováhu mezi efektivností a spravedlností, což je právě to, co lidé od svých lídrů očekávají. Prezident dále formuloval tři hlavní okruhy problémů.

První z nich je chybějící motor pro rozvoj ekonomik. Prezident zde uvádí slabý celosvětový ekonomický růst a také velmi slabá tempa růstu mezinárodního obchodu. Krátkodobé stimuly podle názoru Si Ťin-pchinga nejsou efektivní.

Druhá sféra problémů se týká globálního vládnutí (global governance). V tomto případě prezident uvedl nedostatečné zastoupení a inkluzitivitu u řady mezinárodních organizací. Například rozvojové a rozvíjející se ekonomiky tvoří 80 % světového růstu, ale jejich hlas tomu neodpovídá.

Třetím okruh problémů je tvořen nerovností a nerovnoměrný vývojem, který nenaplňuje očekávání lidí. V této souvislosti čínský lídr zmínil také nové technologie.

Klíčové jsou inovace a „ne“ protekcionismu

Čínský prezident se domnívá, že k vyřešení těchto problémů potřebujeme vizi a odvahu. Klíčové jsou podle něj inovace, které vytvářejí prostor pro růst a také nové růstové modely. Znovu zmínil moderní technologie, ale také potřebu dbát na dopady na zaměstnanost a tvorbu nových pracovních míst, protože to je ona naděje lidí. Finanční trhy musejí být odolnější jak ve smyslu nestálosti, tak i bublin aktiv.

Lidstvo sdílí svou budoucnost, uvedl dále Si Ťin-pching, a je potřeba spolupracovat, být otevřenou ekonomikou, která ale zároveň sdílí přínosy. Nelze se schovávat v přístavu. Je třeba říci protekcionismu NE. Čínský prezident protekcionistické snahy přirovnal k tomu, nechat se zavřít v temné místnosti. Sice je tak chráněný člověk před bouřkou, ale zase je bez slunce a vzduchu.

Obchodní válku nikdo nevyhrává, zdůraznil.

Čína a rozvoj orientovaný na lidi

Díky otevřenosti se Čína stala druhou největší ekonomikou na světě. Čína zastává filozofii rozvoje orientovanou na lidi. Za rozvoj je odpovědné úsilí čínského lidu a vedení komunistické strany Číny. Je to cesta, která odpovídá čínské realitě a každá země má svou cestu. Čína je oddána dalšímu otevírání se světu, a právě tato cesta vede ke snížení chudoby. Čína orientuje svůj rozvoj jak na domácí, tak i na zahraniční úrovni. Rozvíjí další reformní úsilí.

Čínský prezident rovněž parafrázoval slova amerického prezidenta Abrahama Lincolna, když uvedl, že jde o „rozvoj pro lidi, lidem a lidu.“

Čína činí jeho slovy dobro nejen pro sebe, ale i pro celý svět. Čínský rozvoj je založený na tvrdém úsilí. Si pak vedl, jak významný je Čína přispěvovatel rozvojové pomoci i to, že její významné investice tvoří velký příspěvek světovému ekonomickému růstu. Od roku 2008 se Čína v průměru podílela 30 % na ekonomickém růstu světa. Prezident zdůraznil, že se ve všech uvedených kategoriích jedná o jedny z nejvyšších čísel na světě. Čínský rozvoj je příležitost pro svět.

Čína tedy měla a má z globalizace nejen prospěch, ale také to vrací zpět. Prezident znovu zdůraznil významný pokles chudoby, která má rovněž světový dopad. Čína nežárlí na úspěchy jiných, otevírá svou náruč také pro jiné, aby také oni mohli tohoto rozvoje využít.

Nový normál čínského hospodářství

Ke konci projevu uvedl také aktuální čísla vývoje čínské ekonomiky. Čínský lídr vysvětloval pojem „nový normál“, s očekávaným růstem 6,7 % za minulý rok. Zdůraznil, že čínská ekonomika je nyní mnohem větší, než když dosahovala dvouciferného růstu. Hlavními pohonem čínské ekonomiky jsou služby a spotřeba domácností, což dokresluje změny čínské hospodářství. Otevřeně ale také přiznal některé problémy, například nadměrnou kapacitu v určitých sektorech a finanční rizika. Tyto problémy jsou podle něj nicméně dočasné. Si Ťin-pching o Číně hovořil jako o rozvojové zemi, která má stále obrovský potenciál a probíhá v ní přizpůsobení novému normálu.

Čínská ekonomika bude dále měnit růstový model, provádět přizpůsobení (deleveraging) ve finančnictví, posilovat roli trhu a důležitost inovací. Zdůraznil také otázku vlastnických práv, setrvání na pozici politiky otevřených dveří. Si pak odmítl, že by Čína chtěla devalvovat yuan, aby si touto cestou získala konkurenceschopnost. Na závěr hovořil také o projektu Hedvábné stezky a uvedl, že kooperativní smlouvy byly uzavřeny s celkem čtyřiceti zeměmi. Tento rok se k Hedvábné stezce bude konat fórum v Pekingu.

Lidstvo se vyvíjí tím, že překonává překážky. Není možné utíkat od zodpovědnosti, je třeba pracovat společně. Historii tvoří odvážní, tímto vzkazem zakončil svůj první projev v Davosu čínský lídr.

Argument dnes zveřejní kritický komentář ekonomky Ilony Švihlíkové k letošnímu historickému proslovu čínského lídra na davoském fóru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.