Konflikty na Blízkém východě posilují vývoz zbraní z východní Evropy

Bloomberg. Ve východní Evropě podle zprávy Bloombergu kvete obchod se zbraněmi. Výrobci střeliva, útočných pušek a řízených raket v zemích jako je Bulharsko a Česká republika se setkávají s větší poptávkou z regionu Blízkého východu od době Arabského jara. Vývozy zahrnují země, kde se bojuje nebo jsou v bojích zainteresovány, jako je Irák a Saudská Arábie, které rovněž uzavřely dohody o dodávkách zbraní z USA a ze třetích zemí.

Podle názoru Lucase Dos Santose z BMI Research rizik zůstane poptávka z regionu přitom stále poměrně velká. Hned tak neutichne, sdělil.

Postkomunistické země jsou součástí vojenského dodávkového řetězce, který sahá do časů SSSR, který měl na Blízkém východě svoje klientské země. To těmto zemím pomohlo se podílet na 8,4 % nárůstu prodeje zbraní a vojenského zařízení. Je to největší nárůst v pětiletém cyklu (2012-16) od roku 1990, tvrdí informace Stockholmského ústavu pro studium míru.

Zatímco vývozy zbraní jsou jenom malým podílem v hrubém domácím produktu – 2 % v případě Bulharska, které má nejvyšší podíl, podpořily ale růst v kontextu hospodářských problémů poslední doby na více tradičních trzích v eurozóně.

Jinak je tomu ale v sousedním Rusku, které je nyní druhým největším vývozcem zbraní hned za Spojenými státy. Význam má ruská role v Sýrii, ruská vláda jen minulý rok uzavřela smlouvy na 15 miliard dolarů. Tento měsíc finalizovala dohodu s Tureckem o prodeji obranného raketového systému v hodnotě 2,5 miliardy dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.