Chorvatsko si stanovilo datum vstupu do “předsíně” eura

Bloomberg. Chorvatsko si stanovilo rok 2020 jako první cíl pro svůj vstup do eurozóny. Do roku 2020 má země vstoupit do režimu ERM-2, což je předsíň pro přijetí eura. V ní musí každá země zůstat dva roky, aby ukázala stabilitu svojí měny a zaměřit se na snížení veřejného dluhu, nutné spolu s dalšími 5 kritérii ke vstupu do eurozóny.

Ve stanovení data vstupu do ERM-2 se západo-balkánská země liší od Polska, Česka a Maďarska, kteří do EU vstoupili v roce 2004 a datum si stále nestanovily.

Premiér Chorvatska Andrej Plenković potvrdil, že jeho země nyní směřuje tímto směrem a zaměří se na snížení veřejného dluhu v době, kdy ekonomika roste a je toho možné využít. Podle odhadů chorvatského ministerstva financí by měl na konci roku být veřejný dluh na 83 % HDP, zatímco v roce 2016 činil 85 % HDP.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.