Brazilská vláda musela hledat kompromis pro svoji nepopulární penzijní reformu

Reuters. Brazilská vláda a lídři parlamentu se dohodli na změnách nepopulární reformy penzijního systému. Dohoda se snaží o to, aby zákon dostal podporu i těch poslanců, kteří byli neochotní ji v navržené podobě podpořit.

Novými úpravami budou nejvíce ovlivnění ti, kdo mají vysoké příjmy, řekl reprezentant vlády v parlamentu poslanec Darcísio Perondi. Reforma přitom směřuje k tomu, aby došlo ke snížení vysokého deficitu státního rozpočtu. Konkrétní dosažené kompromisy Reuters nezmiňuje.

Podle dřívějších zpráv nový návrh bude stanovovat minimální věk odchodu do důchodu: pro muže v 65 letech a pro ženy v 62 letech, ale také má omezit velkorysý systém, který umožňoval odchod státních úředníků do důchodu v mladším věku (po padesátce). Vláda považuje penzijní reformu za krok, jak vyřešit brazilskou fiskální krizi.

Kompromis byl hledán, protože původní návrh měl v parlamentu nedostatečnou podporu. Z potřebných 308 hlasů, jich měl velmi nepopulární návrh jen 250. Vláda proto hledala kompromis. Dalším důvodem je skutečnost, že rok 2018 je v Brazílii volebním rokem.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.