Saúdský korunní princ je přichystán převzít království

Přečetli jsme: Kolem současného dění v Saúdské Arábii se objevily spekulace, že antikorupční zásah korunního prince je cestou k jeho nástupu na trůn. 

Brazilský novinář Pepe Escobar píše na stránkách novin Asia Tiemes o tom, že saúdskoarabský tah proti korupci už skončil zatčení stovek byznysmenů a v hledáčku je 800 mld. dolarů aktiv.

Boj proti korupci vedený korunním princem Mohamedem bin Salmánem (MBS) už vedl k zadržení stovek podnikatelů, kteří jsou držení v luxusní Ritz Carltonu a dalších hotelech v Rijádu. Wall Street Journal uvedl, že korunní princ se chce dostat k 800 mld. dolarů v aktivech, které by měly být držena na  1700 zmražených bankovních účtech.

Poslední spekulace, ke které se kloní Escobar sám i jeho zdroje, je, že korunní princ během pár dnů ukončí puč tím, že se stane králem. Al Arabíja, kterou vlastní Saúdové, na twitteru napsala, že abdikace může být blízko, ale následně byl tweet smazán.

Jak se toto bude hrát dál, ptá se Escobar.

Možná ani klíčoví aktéři to nevědí. Ale je možné – vzhledem k nepřátelství v královské rodině – že celá saúdská monarchie může být svržena a nahrazena vojenskou juntou, jako se to stalo v Egyptě v roce 1952.

Antikorupční zátah a následnictví

Reuters uvedl, že saúdské úřady provedly šetření 208 lidí v antikorupčním zátahu a odhadují, že asi 100 mld. dolarů bylo ukradeno kvůli korupci. Generální prokurátor království uvedl, že vzhledem k vyšetřování za poslední tři roky odhadují, že nejméně 100 mld. dolarů bylo zneužitou systematickou korupcí a zpronevěrami za poslední desetiletí.

Antikorupční úřady také nechat zmrazit účty prince Mohameda bin Najefa, jednoho z nejstarších členů Domu Saúdů, a jeho blízkých členů rodiny. Najef byl jmenován korunním princem v roce 2015 a byl první v linii cesty na trůn, ovšem byl v červnu nahrazen právě MBS. Je synovec krále Salmána a vnukem zakládajícího monarchy krále Abdulazíza.

Vyšetřování už překročilo hranice směrem do Spojených arabských emirátů, protože centrální banka vyzvala komerční banky, aby poskytly detaily o účtech 19 Saúdů, jak informoval Reuters.

Především Dubaj patří k hlavním místům, kde si bohatí Saúdové schovávají své peníze. A nejsou to jen bankovní účty, ale kupují také luxusní byty a vily a investují do místní, volatilní burzy.

Někteří bohatí Saúdové převádějí rychle svá aktiva na peníze i uvnitř Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a dalších zemí a snaží se peníze dostat rychle z regionu a uniknout zadržení, jak říkají soukromí bankéři.

V Rijádu prodávají masivně bohatí investoři cenné papíry, i když zaskočily státní fondy, aby trh podpořily. V Dubaji klesly akcie developerů, protože investoři se bojí dopadu na trh, když se z něj Saúdi stahují.

Bankéři v emirátech potvrdili, že zatím nemají zmrazit účty, ale byli požádáni o informace, což může být prvním krokem právě ke zmrazení účtu.

Riziko ovšem ohrožuje celou Dubaj jako významné místo pro privátní bankovnictví. Banky v emirátech jsou totiž nacpané saúdskými penězi.

Někteří bankéři jsou potvrdili zmrazení určitých účtů, a vyšetřování těch, kteří byli zadrženi. A jiní zase uvedli, že mají rostoucí počet požadavků saúdských klientů na přeshraniční transakce, avšak zacházejí s nimi velice opatrně vzhledem k dalším požadavkům regulátorů.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.