Počátek sebereflexe ČSSD?

Pavel Smetana znovu hledá sebereflexi vedení sociální demokracie po neúspěšných parlamentních volbách. Dočká se jí?

Tak máme za sebou krajskou konferenci ČSSD v Jihomoravském kraji, tedy v kraji odkud pochází pan premiér a expředseda strany Bohuslav Sobotka. Po totálním debaklu ČSSD v nedávno proběhlých parlamentních volbách se začala ozývat nemalá část členské základny ČSSD, která požaduje radikální změny v této téměř 140 let staré straně. ČSSD v právě skončených volbách skončila debaklem a nyní hledá svou novou tvář.  Členové a příznivci ČSSD požadují změnu, která by vrátila straně místo, které ji historicky náleželo. Zatím co členové usilují o restart strany, vedení se tváří, jako by k historickému debaklu nedošlo. Po neúspěšné výzvě okresních organizací v Táboře, Havlíčkově Brodě, České Lípě a městské organizaci ČSSD v Prostějově se k situaci ve straně vyjádřila i krajská konference ČSSD v jihomoravském kraji, kraji Bohuslava Sobotky.

Smutné je, že pan premiér Bohuslav Sobotka nenašel odvahu k diskusi s delegáty této konference, nenašel odvahu a konference se nezúčastnil. Nicméně krajská konference přijala usnesení, ve kterém vyzývá k rezignaci nejen na stranické funkce, ale i na poslanecký mandát pana Sobotku. Ten na tuto výzvu reagoval tak, že se nenechá tlačit „funkcionáři strany“ a že se mandátu nevzdá. Pan expředseda po zvolení do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zřejmě dospěl k názoru, že již není třeba se vyjadřovat k vnitrostranické a celostátní situaci strany, že má tzv. své jisté na 4 roky, a tedy ať si členská základna říká, co chce, on se pod „nátlakem funkcionářů své funkce nevzdá!

Ano, je pravda, že nikdo nemůže zbavit poslance jeho mandátu, otázka však zní, zda není na čase reagovat na debakl strany a dát svůj mandát k dispozici, tak jak jej vyzvala nejen krajská konference strany, ale i mnohé místní či okresní organizace, včetně například městské organizace v Prostějově. Je jasné, že za volební debakl nemůže jen pan expředseda Sobotka, stejné závěry by měli vyvodit i všichni členové politického grémia strany, kteří se nechali zvolit do vedení strany letos na jaře a dali, jak sami uvedli, „svou hlavu na špalek za volební výsledek“. Pan předseda žádal delegáty, aby mu navolili vedení strany, jak si přeje, což se stalo, s tím, že přebírají plnou zodpovědnost za výsledek strany.

Nyní by měli za tento výsledek přijmout zodpovědnost, což se neděje. Jak tedy tito pánové a dámy vnímají tzv. politickou zodpovědnost, když hřímali, že ji přejímají a nyní se k ní nehlásí?

Není na čase říci: ano, převzali jsme zodpovědnost za stranu, výsledek neodpovídá tomu, co jsme chtěli a nyní dáváme své funkce k dispozici? Nikdo po nich přeci nechce, aby své funkce opustili ze dne na den, ale nikdo z nich také neřekl, že se vzdává své funkce ke dni sjezdu, tedy k 18.2.2018. Na co čekají?

Pokud jde strana nahoru, lehce se přijímá zodpovědnost, pokud však neodpovídá výsledek strany jejím možnostem, je třeba, aby ti, kteří se rozhodli dát tzv. „hlavu na špalek“, aby tak učinili a odešli. Na jednoznačné vyjádření čekají nejenom členové strany, ale i voliči. Obzvláště ti chtějí vědět, zda je strana schopná sebereflexe a zda ji má cenu volit i v budoucnosti. Tato budoucnost má jméno “Komunální a senátní volby 2018“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.