Prezidentské volby v Hondurasu se mění v politickou krizi

Reuters. Čtyři dny po prezidentských volbách se Honduras ve střední Americe propadá do politické krize, napsala agentura Reuters.

Výsledky voleb nejsou jasné a došlo ke zpochybnění jejich počítání. Oba rivalové: dnešní prezident Juan Orlando Hernandez a jeho rival televizní hvězda Salvador Nasralla oznámili svoje vítězství v nedělních volbách. Hlasy v průběhu neděle nejprve ukazovaly a podporu opozičního, levicového kandidáta, ale následně se obrátily ve prospěch současného prezidenta, který se profiluje středopravicově a proamericky.

Honduras, který leží ve střední Americe čelí řadě problémů, které je třeba řešit. Patří sem chudoba, problémy s drogovými gangy a také jeden z nejvyšších počtů vražd na světě.

Spojené státy, pro které je Honduras jedním z nejbližších vojenských a ideologických spojenců v regionu, ve středu vyzvaly, aby došlo k rychlému vyjasnění situace.

Organizace amerických států zatím přesvědčila oba kandidáty, aby podepsali prohlášení, kde slibují, že výsledek voleb po přepočítání hlasů uznají.

Nicméně opoziční kandidát Nasralla to nakonec odmítl s tím, že se ho jeho konkurenti pokoušejí o to okrást o vítězství. Vyzval svoje podporovatele k tomu, aby vyšli do ulic a bránili jeho vítězství.

Během středečního večera tak došlo v ulicích hlavního města Tegucipalga ke střetům s policií. Použitý policejní plyn zamořil také budovu volebního tribunálu či komise Hondurasu.

V pondělí volební komise publikovala více než polovinu výsledků. Po kritici zveřejňování zastavila na 36 hodin.

Když se výsledky znova objevily vedl už současný prezident s těsným výsledkem. Hernandez získal 42,2% a jeho rival Nasralla 42,1 % v momentě, kdy bylo sečteno 82,89 % hlasů. Následně bylo počítání hlasů znovu zastaveno. Na vině byly podle volení komise počítače.

Mezinárodní pozorovatelé sdělili, že tato zpoždění poškozují důvěryhodnost voleb. Levicový kandidát Nasralla situaci tvrdě kritizoval: “Myslí si, že jsme idioti a chtějí ukrást naše vítězství.” Nasralla v minulosti podporoval v roce 2009 svrženého levicového prezidenta Hondurasu Manuela Zelayu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.