EU dala na černý seznam daňových rájů 17 zemí, ale svoje ráje ne

Politico. Panama, Spojené arabské emiráty nebo Marshallovy ostrovy jsou mezi 17 zeměmi, které byly EU dány na černou listinu daňových rájů, napsal Politico. 

Dalších 47 zemí je na tzv. šedém seznamu, kde jsou země, které se snaží provádět reformy v svých daňových praktikách tak, aby dodržely mezinárodní standardy.

Země na černém seznamu mohou čelit problémů kvůli financování z EU či investicím z Evropské investiční banky.

Vlády EU se mohou rozhodnout uvalit své vlastní akce proti zemím na černém seznamu, uvedl eurokomisař pro daně Moscovici.

Osm zemí Karibiku bude zkoumáno až v únoru, a to kvůli hurikánům.

Plný seznam zahrnuje Americkou Samou, Bahrajn, Barbados, Grenadu, Guam, Jižní Koreu, Macau, Marshallovy ostrovy, Mongolsko, Namibii, Palau, Panamu, Svatou Lucii, Samou, Trinidad a Tobago, Tunisko a Spojené arabské emiráty.

Zástupci evropské sítě dluhu a rozvoje kritizovali, že EU nešla proti svým vlastním daňovým rájům. Pokud se vlády EU chtějí zbavit daňových rájů, pak by měly otevřeně hovořit o zemích jako je Lucembursko, Irsko a Nizozemsko, které musejí zásadně změnit své chování.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.