Tichomořské Vanatu odmítlo, že by jednalo s Čínou o vojenské základně

Reuters. Tichomořský ostrov Vanatu odmítl slovy ministra zahraničí Ralpha Regenvana v úterý informace médii o tom, že by Čína chtěla na ostrově umístit trvalou vojenskou základnu.

Informaci přinesla australská média a vzbudila další obavy z narůstající asertivity Číny v Tichomoří. Představa vojenské základny Číny v takové blízkosti od Austrálie byla příčinou zvýšené pozornosti ve Washingtonu a v Canbeře.

Ministr zahraničí Vanatu ale informaci odmítl. „Nikdo z vlády Vanatu nehovořil nikdy o čínské vojenské základně jakéhokoliv typu.“, sdělil. Podle jeho slov je Vanatu „…neutrální země. Nemáme zájem o militarizaci, nemáme zájem o jakoukoliv vojenskou základnu v naší zemi.“

Ostrov Vanatu je asi 2000 km od severního pobřeží Austrálie. V době druhé světové války zde sídlila klíčová americká námořní základna, která v oblasti čelila japonské armádě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.