Seehofer: “S tou ženou už nemůžu pracovat”

V pondělí uplyne lhůta, kterou kancléřka dostala od CSU, která už nechce čekat na celoevropské řešení azylové politiky. Hrozí německé vládní koalici rozpad?

Kancléřka Angela Merkelová trvá na evropském řešení azylové otázky, ministr vnitra Horst Seehofer chce postupovat i samostatně. Rozpadne se koalice? Vývoj v Německu sledoval list Swäbische.

Spor mezi CDU a CSU, sesterskými stranami nenabízí žádné přiblížení. Spíše se vyostřuje, ministr vnitra Seehofer údajně řekl podle listu „Welt am Sonntag“, že „…s tou ženou (myšleno Merkelovou) už nemůže pracovat“.

A k tomu se Merkelová snaží o azylovou schůzku s vícero zeměmi, která by se měla konat před regulérním summitem EU 28. – 29.6.

Seehofer ovšem řekl, že nemá zájem na odvolání kancléřky, nebo zničení frakce CDU/CSU, či zničení koalice. Jde mu jen o to, aby se konečně našlo dobré řešení k vykázání uprchlíků pryč od německých hranic.

Annegrett Kramp-Karrenbauerová, která je někdy vnímána jako Merkelovou vyvolená nástupkyně, byla ohledně smíření pozic optimistická. Ale krok ke smíření má udělat CSU. Prý mají CDU a CSU společný cíl, a sice to, aby přes hranice do Německa přešlo méně lidí. Je ale potřeba mít dohody s danými zeměmi, jako je Itálie, Řecko či Bulharsko.

Merkelová se chce sejít s několika zeměmi EU, které jsou podobně jako Německo obzvláště silně postiženy uprchlickou krizí. Mělo by se jednat o Řecko, Itálii a Rakousko. Hesenský předseda vlády chce, aby Merkelová dostala ty dva týdny čas, protože její návrh evropského řešení je rozumný.

Seehofer nechce na evropské řešení čekat, je připraven na to, aby Německo postupovalo samostatně. CSU dala kancléřce ultimátum do pondělka. Seehofer si chce navíc ještě zajistit souhlas předsednictva CSU s jeho návrhy. Kdyby svůj plán uskutečnil, pak by Merkelovou politicky urazil. Není jasné, zda to Merkelová skousne, nebo ministra propustí. Protože pokud by Seehofera vyhodila z vlády, pak by koalice zřejmě skončila.

I další politici CSU stojí za Seehoferem, nejen šéf frakce CSU Alexander Dobrindt, ale také Andreas Scheuer, který má na starosti dopravu. Lidí chtějí konkrétní činy, hovoří za Bavorsko. I když se zemi daří skvěle, pak lidé stále říkají, že migrace je problém.

RTL uvedla průzkum, který říká, že dvě třetiny Němců nepovažují uprchlickou otázku za největší problém. Jenže jiné názory mají právě voliči CSU a také AfD.

Ministr práce Hubertus Heil doufá, že spor nepovede nakonec k rozpadu koalice. I bývalý předseda SPD Sigmar Gabriel vyzval svou stranu, aby v azylových otázkách postupovala přísněji. Říká, že u správních soudů leží 400 000 případů, protože se neodvážíme říct, že nyní bude vyhoštění. I Gabriel podporuje azylové tábory v severní Africe.

Spory mezi CDU a CSU dokonce vede k obnovené debatě o vládní koalici na formátu „Jamajka“. Jak zástupce Zelených, tak FDP ale nová jednání odmítají.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.