Čínský prezident zamířil na první zahraniční návštěvu do Spojených arabských emirátů

AP. Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl na návštěvu Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Cesta přichází v kontextu posilování obchodních a investičních vazeb mezi Čínou a Spojenými emiráty a také posilování čínského vlivu v regionu. Navíc jde o první zahraniční cestu prezidenta Si od března, kdy znovu stanul v čele Číny.

Čína a Spojené arabské emiráty obchodují ročně v hodnotě 50 miliard dolarů a Čína doufá v tom, že se toto číslo během následující dekády zdvojnásobí.  Před návštěvou čínského lídra státní ropná společnost dohodla kontrakt s čínskou ropnou společnosti CNCP v hodnotě 1,6 miliardy dolarů. Smlouva se týká společného výzkum ložisek na moři a také seismického výzkumu. Čínská CNPC má už nyní svoje zájmy v oblasti licencí na ropu na zemi i na moři ve Spojených emirátech.

Další významné složky vzájemných vztahů jsou podle AP turismus (do Abú Dhabí přijelo v roce 2017 asi 1 milion čínských turistů) a také oblast výstavby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.