EU a NATO. Nový ukrajinský prezident bude pokračovat v Porošenkově politice

Zelenského štáb připravuje zahraničněpolitický program a ujišťuje, že eurointegrace a NATO budou i nadále základem zahraniční politiky Ukrajiny.

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij bude pokračovat v kurzu svého předchůdce Petra Porošenka směrem k integraci Ukrajiny do EU a NATO. Spolupráce Ukrajiny a NATO v posledních měsících zesílila a směřování do EU a NATO bylo včleněno do ukrajinské ústavy.

Štáb prezidenta Zelenského nyní potvrdil, že Zelenskij bude v této politice pokračovat. Znovu to zopakoval představitel štábu Stanislav Juraš, který řekl, že euroatlantický kurz Ukrajiny se měnit nebude.

Připravuje se orientace vnější politiky a první kroky pro prvních sto dní úřadování nového prezidenta, uvedl Juraš, ale nesvěřil se s dalšími detaily.

Před nedávnem generální tajemník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že NATO bude i nadále podporovat Ukrajinu prakticky i politicky. Stoltenberg si také se Zelenským telefonoval.

Euro-atlantická integrace představuje základní bod politického programu kyjevské vlády. Odcházející prezident země Petro Porošenko podepsal zákon, který tento cíl zakomponoval do ústavy země. Vedle toho Porošenko podepsal také dekret o další spolupráci s NATO a samotná aliance oznámila plán na zvyšování objemu spolupráce s Ukrajinou například zvyšováním fondů pro Ukrajinu. Ukrajinci se tedy těší, že by se země mohla brzo stát členem aliance či EU. NATO také plánuje další podporu Gruzie a Ukrajiny v rámci tzv. černomořského balíčku, má se jednat o vojensko-námořní typ spolupráce. V Černém moři už byla v rámci této spolupráce dvakrát nasazena část skupiny NATO s názvem SNMG2, která běžně operuje ve Středozemním moři. Dále se v rámci plánované spolupráce s Ukrajinou a Gruzií v Černém moři počítá s posílením přítomnosti vojenských lodí v regionu. Spolu s tím ale vznikají otázky kolem umístění těchto vojenských sil – tj. otázka námořní základny NATO.

V současnosti se využívá především ukrajinský černomořský přístav Oděsa, který ale je – jak upozornil ruský admirál Viktor Kravčenko pro Gazetu – především obchodním přístavem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.