Co bude dál s CDU?

Největší německá strana se ocitá v krizi a je vyčerpána sama sebou.

Šéfredaktor Die Welt vidí krizi v největší německé straně a nabízí tipy, jak stranu oživit.

Ulf Poschardt tvrdí, že Německo se stalo posedlé morálkou, CDU je vyčerpaná sama ze sebe. Musí se stát znovu takový start-upem německé politiky.

Západní Německo v roce 1945 byl jako start-up. Idea vrátit se na Západ s liberální demokracií byla odvážná i bez alternativy.

CDU měla svůj restart radikálně moderní i tradičně ukotvený a měla úspěch. CDU se podařilo dát dohromady svůj recept na úspěch tím, že modernitě dávala přednost před dědictvím minulosti. Zároveň byla ale schopná přitáhnout intelektuály. Strana rozuměla duchu doby, dokázala v něm číst a podle něj i reagovat. Hlavní figury strany jako Konrad Adenauer, Ludwig Erhard či Helmut Kohl byli rozhodní, ale zároveň si zachovali velký akční prostor. A na rozdíl od sociální demokracie se Unie dokázala při všech obratech a změnách zachovat jako jednotná strana.

Jenže to je teď pryč. Strana se posunula do levého středu a co víc, není tolerantní k patriotismu, čímž umožnila vznik AfD. Nejde jen o problém s vedením, o kterém se tolik mluví. Nemá schopnost vnímat různá společenská prostředí, ale nemá ani intelektuální sílu se orientovat v současném dění. Stala se stranou, která si „odpracuje“ a „spravuje“ to své, co je v koaliční smlouvě. A říká tomu omylem politika.

Vedení je ukotveno ve statu quo. Chybí ta hlavní silná stránka Unie: schopnost pochopit budoucnost tak, abych ji mohl tvořit. Chybí představa onoho „zítra“, žádná „pochodeň“, která by „hořela“, jen lineární pokračování toho, co je teď a tady.

Jsou tu ovšem tací jako je Jens Spahn a Markus Söder, kteří se intelektuálně vyzbrojují. Podobně jako německá SPD se také CDU vnitřně vyčerpala. Je traumatizovaná krizemi i úpadkem základny, není schopna v kritické situaci reaktivovat své DNA.

Přitom kombinace porozumění ekonomice, zájmu na vnitřní bezpečnosti a mírové orientace na střed (všeho s mírou) by byla zárukou úspěchu, kdyby tu ovšem bylo vedení, které by dokázalo zapracovat do toho všeho digitalizaci a umělou inteligenci.

Kdo má intelektuální kapacitu i eleganci, aby tyto výzvy dostal k lidem? Kdo je schopen oslovit přímo voliče, ale využít i moderní média? I věrný volič už musí být znechucen blamážemi, orientacemi hned doprava, hned k zeleným, všechna ta nudná vystoupení a debaty.

Přicházející krize nebude o klimatu, tvrdí šéfredaktor Die Welt. Bude to ekonomická krize. Transformační procesy jsou samy o sobě bolestivé, ale navíc je tu i protekcionismus a obchodní války, které drtí exportní zemi. Unie nemá co mluvit o dani z bohatství a stropu na nájmy a důchodu v 63 letech, domnívá se Poschardt. Musí se vrátit ke svým začátkům jako start-up. Je totiž ohrožen blahobyt pro všechny.

Už měsíce klesá poptávka v automobilovém průmyslu. Dokonce i ve strojírenství je vidět propad. Hlavní je inovace, píle, kreativita, ty rozhodují o budoucím úspěchu. A spolu s tím i výkon a disciplína. Německo se stalo uspokojené samo se sebou a posedlé morálkou. To si země nemůže dovolit. To CDU musí jasně ukázat. A také ukázat, že ví, jak to dělat lépe.

Musí se přestat chovat oportunisticky a přebírat každý nesmysl doleva od středu. Musí se vrátit sama k sobě, znovu být start-upem.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Olaf Kosinski, CC, Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.