Trump v Afghánistánu: Tálibán chce dohodu

Prezident USA oznámil částečné stažení amerických vojsk z Afghánistánu a znovu vyjádřil naději, že dojde k dohodě s Tálibánem.

Německá Tagesschau se věnovala návštěvě amerického prezidenta v Afghánistánu u příležitosti Dne díkuvzdání.

Donald Trump při společném jídle s vojáky tvrdil, že nikde by nechtěl být raději. Uvedl také, že den Díkuvzdání je letos specifický, neboť ještě nikdy se USA nedařilo tak dobře. Vojáci mají jistě radost, řekl Trump, že bojují za zemi, které se daří tak dobře, což je v rozporu s minulými roky.

Trump oznámil částečné stažení amerických vojsk z Afghánistánu a znovu vyjádřil naději, že dojde k dohodě s Tálibánem. V září sice prohlásil jednání s Tálibánem za mrtvá, ale kontakty prý byly obnoveny. Tálibán dal již také najevo, že je připraven obnovit mírové rozhovory s USA.

Oznámení stažení vojsk je umožněno díky technologickému rozvoji a novým zbraním. Proto je prý možné, uvedl Trump, snížit počet vojáků a zároveň tvrději napadat nepřítele.

Trump pro novináře, kteří cestovali s ním, řekl, že síla amerických vojsk v Afghánistánu by měla činit asi 8600 mužů, může být ale i nižší. Trump dále kritizoval Německo i další evropské země za to, že si neberou zpět dostatečné množství zajatých bojovníků Islámského státu.

Trump řekl: „Krátce poté, co jsme zabili al-Bagdádího, jsme začali opouštět region, který je nyní bezpečný. Ale ropu jsme si ponechali. A máme tisíce bojovníků Islámského státu jako zajatce. Chceme, aby si je Evropa vzala zpět, ale oni nejsou připraveni. Řada z nich je z Německa a Francie i jiných evropských zemí. Mají si je vzít zpět a dát je před soud.“

Krátce před návštěvou amerického prezidenta došlo v Afghánistánu k explozím a minimálně dvacet lidí přišlo o život. Tálibán zaútočil na dvě afghánské vojenské základny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.