Irsko na anti-establishmentové cestě

Do irské politiky spolu se stranou Sinn Fein vstoupil fakticky doposud chybící pravolevý politický konflikt.

Úspěch Sinn Fein vypovídá o ztrátě atraktivity bipartijního systému, píše Ben Hall pro Financial Times.

Irsko si zažívá svůj moment přesunu k anti-establishmentu, píše Hall o úspěchu Sinn Fein Hall. Sto let se u moci střídaly dvě strany – Fianna Fail a Fine Gael. Sinn Fein překonala mainstreamové strany, je to nacionalistická strana a v minulosti bývala spojována s IRA.

Předsedkyně strany Sinn Fein Mary Lou McDonaldová uvedla, že je to ukázka toho, že lidé mají plné zuby systému dvou stran a chtějí změnu.

Existuje ovšem možnost, že se Sinn Fein nepodaří sestavit vládu a znovu se koaličně spojí dvě pravicové formace – Fianna Fail a Fine Gael. Jenže nyní je opravdu riskantní Sinn Fein znovu nechat v opozici.

Ukazuje se zřetelně, třeba na příkladu Německa, že velké koalice vedou k tomu, že voliči začnou o to víc podporovat anti-establishmentové strany.

Strana Fianna Fail byla poškozená dluhovou krizí, a to je onen začátek transformace irské politické scény. Sinn Fein si získala příznivce kritikou sociální situace – mnoha lidem chybí dostupné bydlení, trápí je kvalita zdravotnictví i veřejná doprava. A právě tato témata byla ve volbách klíčová, jak ukázaly průzkumy.

Irsko se tak dostává do pozice pravolevého konfliktu, který mu prozatím chyběl.

Hall uvádí, že strana Sinn Fein se těší podpoře mezi mladými obyvateli Dublinu, které trápí především nedostupné bydlení.

Tlak na navýšení veřejných výdajů bude velký a Irsko už dál nemusí být oním fiskálním jestřábem, píše Hall. Bude tomu tak rovněž v případě jiné vlády, než té za účasti Sinn Fein, neboť nespokojenost občanů se sociální situací je značná.

Odcházející premiér Leo Varadkar vsadil na kartu Brexitu a tvrdil, že jen on vyjedná dobrou dohodu s Velkou Británií. Ale občany Brexit téměř vůbec nezajímal, končí Hall svoje hodnocení.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.