MMF prohlásil zadlužení Argentiny za „neudržitelné“

Fond tak podpořil snahy argentinské vlády o nové vyjednání splátek. Pro soukromé věřitele to není dobrá zpráva.

Mezinárodní měnový fond prohlásil břemeno dluhu Argentiny za „neudržitelné“. Poskytl tak tichou podporu snaze vlády prezidenta Alberta Fernándeze vyjednat se soukromými věřiteli země „haircut“ (sestřih, tj. odepsání dluhu bez splacení).

Tým MMF dokončil v Argentině týdenní technickou misi, během níž došlo k rozhovorům s představiteli argentinské vlády. Výsledkem je konstatování, že vypořádání se s vysokým dluhem je zásadní pro hospodářskou budoucnost země a vláda se snaží jej restrukturalizovat tak, aby se vyhnula „defaultu“.

V rámci nového vyjednání povinností argentinské vlády vůči dluhu tak nyní vyjádření MMF otevírá cestu k jednáním se soukromými věřiteli o odepsání ztrát. MMF je toho mínění, že by soukromí věřitelé (a držitelé dluhopisů) měli „smysluplně přispět“ k obnovení udržitelnosti argentinského dluhu.

Tým MMF se blíže seznámil s ekonomickými plány vlády prezidenta Fernándeze a popsal jednání jako „produktivní“. Argentinská vláda se snaží se soukromými věřiteli znovu projednat dluhy ve výši miliard dolarů (včetně půjčky 54 miliard dolarů od organizace z Washingtonu, z nichž 44 miliard bylo skutečně vyplaceno). MMF v Argentině naposledy pobýval v červenci 2019 a konstatoval tehdy, že dluh země je „udržitelný, ale nikoliv s vysokou pravděpodobností“.

Podle MMF dosáhlo zadlužení Argentiny ke konci roku 2019 skoro 90 % hrubého domácího produktu. MMF je podle posledního prohlášení připraven na úzkou spolupráci s vládou s cílem pokračovat dál v diskusi o ekonomických plánech země, která čelí „těžké ekonomické a sociální situaci“.

V nejbližších dnech je také naplánováno jednání ministra ekonomiky Martina Guzmána s hlavní ředitelkou MMF Kristalinou Georgievovou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.