Stáhnou se americká vojska z Německa?

USA zřejmě plánují stáhnout asi 9500 amerických vojáků z Německa. Otázkou je, zda se vrátí domů, nebo budou nasazeni na východě, hlavně v Polsku.

Německá Tagesschau uvádí, že USA „očividně chtějí splnit své výhrůžky“ a stáhnout část amerických vojsk umístěných v Německu. Vyplývá to ze zpráv médií.

Americký prezident Donald Trump chce stáhnout část amerických vojsk z Německa. Podle Wall Street Journal se jedná o stažení 9500 vojáků, celkem jich ovšem je v Německu 34 500. Část se přemístí do jiných zemí, do Polska a část pak zpět do USA. Navíc bude stanovena horní hranice 25 000 amerických vojáků, kteří mohou být přítomni v Německu. Rozhodnutí souvisí s tím, jak Trumpa rozčilují nízké německé vojenské výdaje. Trump v minulosti kritizoval, že Německo do NATO neinvestuje dost.

Bílý dům zprávy zatím nepotvrdil. Trump prý neustále prověřuje nasazení amerických vojáků v zahraničí. Také Der Spiegel dle vlastních zdrojů zjistil, že USA plánují masivní snížení amerických vojsk v Německu. Do podzimu má prý být staženo až 15 000 vojáků. Zdá se, že ovšem partner v NATO, Německo nebylo zatím informováno.

Americká vojska jsou rozmístěna na různých stanovištích. Většina z nich v Bavorsku a v Porýní-Vestfálsku. V Německu prý závisí desetitisíce pracovních míst právě od amerických bojových sil. Zásadní otázka ovšem je, jestli půjdou vojáci „na východ“, nebo domů.

USA prý změnu strategie začaly připravovat už v září a nyní se bude realizovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.