Wang I: EU a Číny by mohly mít dohodu o investicích do konce roku

Evropští a čínští odborníci pracují na dohodě o investicích mezi EU a Čínou již sedm let.

Čínský ministr zahraničí Wang I v neděli potvrdil, že investiční dohody mezi EU a Čínou by mohlo být dosaženo do konce letošního roku. Čínský šéfdiplomat to zdůraznil v kontextu napětí mezi USA a Čínou. Wang řekl, že EU i Čína mají odpovědnost za „stabilní svět“, který by požíval výhod z dohody, na které se pracovalo celé roky.

Wang sdělil, že existuje možnost dosažení dohody do konce roku, obě strany si však podle něj musí vyjít v ústrety. Slova padla během Wangovy pařížské návštěvy. V době zvyšujícího se napětí s USA objíždí čínský ministr zahraničí evropská hlavní města a snaží se o posílení vztahů s Evropou.

Evropští a čínští odborníci pracují na dohodě celkem sedm let. Dohoda by měla chránit zahraniční investice, posílit respekt k intelektuálnímu vlastnictví, skončit s praxí transferu technologií a dotacemi pro čínské státní podniky. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v červnu řekla, že práce na dohodě je složitá, k dosažení dohody do konce roku by ze strany Číny bylo třeba větších ambicí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.