Johnson stanovil lhůtu k dosažení dohody s EU. V opačném případě se pokračuje bez ní

Rozhovory mezi Británií a EU o obchodní dohodě se zablokovaly na otázce státní pomoci a rybolovu.

Velká Británie si určila lhůtu, do kdy musí být uzavřena jednání o budoucnosti vztahů s Evropskou unií. Tím dnem je 15. říjen. Po tomto datu by měly podle slov britského premiéra Borise Johnsona obě strany akceptovat situaci a jít dál každá svou cestou.

Británie opustila EU 31. ledna tohoto roku a od té doby se podařilo dosáhnout jen malého pokroku v dojednání nové dohody o volném obchodu mezi Londýnem a Bruselem. Pokud nebude dohody dosaženo, dojde k zavedení nových cel a celních bariér.

Rozhovory mezi Británií a EU se zablokovaly na otázce státní pomoci a rybolovu. V těchto oblastech Londýn trvá na své plné autonomii.

Premiér Johnson sdělil, že předpoklad, že by jednání mohlo pokračovat i po 15. říjnu, je nesmyslný. „Pokud se nedokážeme dohodnout k tomuto datu, chybí k dohodě o volném obchodu vůle. Měli bychom to přijmout a jít dál,“ cituje premiéra Al Jazeera.

V případě, že nedojde k dosažení dohody, bude mít Británie stejné obchodní vztahy s EU jako má nyní s Austrálií. Premiér to nazval „dobrým výsledkem“. Británie a Austrálie vedou rozhovory o dohodě o volném ochodu, zatím jí však nedosáhly.

Ilustrační foto: Autor -UK Government – https://www.gov.uk/government/speeches/pm-statement-in-downing-street-13-december-2019, OGL 3, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84891140

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.