Johnson: Bez dohody s EU můžeme žít

Britský premiér opět naznačil, že nedosažení dohody s EU o budoucnosti obchodních vztahů nevidí jako problém.

Britský premiér Boris Johnson znovu zopakoval, že Británie může prosperovat i bez dosažení pobrexitové obchodní dohody s Evropskou unií, i když zemi čeká „drsná zima“ v souvislosti s pandemií koronaviru. Johnson ale uzavření dohody ani nevyloučil. Britský premiér na otázku, co se stane, když Londýn a EU v prosinci nebudou mít žádnou dohodu, odpověděl: „Můžeme s tím víc než žít.“

Johnson naznačil, že Británie doufala, že s EU dosáhne podobné dohody, jakou má s Kanadou. Na slova nizozemského premiéra Marka Rutteho, který popsal obchodní dohodu mezi Velkou Británií a EU jako „geopolitickou nutnost“, britský předseda vlády reagoval slovy: „To je dobré pro Marka. V takovém případě doufám, že budou souhlasit s návrhem dohody, kterou jsme připravili.“

Slova padla v rozhovoru pro stanici BBC. Johnson krom problému brexitové dohody hovořil i o pandemické situaci ve Velké Británii, podle premiéra zemi čekají „hrbolaté časy“. Johnson obhajoval nařízení, které uzavřelo britské hospody a restaurace v 22 hodin večer a vyjádřil frustraci z toho, jak v zemi funguje systém testování.

Johnson také odmítl informace o tom, že po prodělání nemoci Covid-19 trpěl dlouhodobými zdravotními důsledky. Jak řekl, cítí se zdravěji než několik „řeznických psů“. Johnson ale přiznal, že má nadváhu, což je problém celé britské společnosti, který je nutné začít řešit.

Informace přinesly noviny The Times z 5. října 2020, str. 8.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.