Otec Juliana Assange doufá v pomoc Berlína

Nedávno skončilo v Londýně sporné slyšení, jež se týká řízení o vydání Juliana Assange do USA. John Shipton znovu apeluje na německé politiky, aby se zastali jeho syna.

Assangeův otec, John Shipton, byl v Berlíně již před rokem, a proto se tento týden vrátil do německého hlavního města, aby znovu žádal o podporu pro svého syna, uvádí Deutsche Welle.

Ve spolkovém sněmu se setkal s členy parlamentu a spolupracovníky ze všech parlamentních frakcí. Chtějí společně pracovat na humanitárním řešení. Téměř každý sdílí pochybnosti o spravedlivém procesu v USA. V létě americká justice rozšířila obvinění proti Assangeovi: údajně předal tajný materiál z amerických vojenských operací v Iráku a Afghánistánu informátorce Chelsea Manningové. Dříve dokumenty WikiLeaks odhalily válečné zločiny spáchané americkými vojáky.

Evropský parlament jako poslední naděje

76letý Assangeův otec, který je ve špatném zdravotním stavu, je vděčný za podporu Německa. Nyní doufá, že s podporou Evropského parlamentu situaci svého syna zlepší. Pokud se to nepodaří, obává se nejhoršího. Zacházení s jinými whistleblowery, jako je Edward Snowden, nedává naději na nic dobrého. Žádná západní země nebyla připravena poskytnout azyl muži, který odhalil globální internetový dohled americkou tajnou službou NSA.

Německé levicové političky Heike Hänselová a Sevim Dağdelenová dlouhodobě vedou kampaň za Assangeho. Hänselová mohla sledovat slyšení v Londýně, které skončilo začátkem října, prostřednictvím videolinky.

Ti, kdo odhalují válečné zločiny, nepatří za mříže

Sevim Dağdelenová na svém webu uvádí:

„Obrana svobody Juliana Assange je obranou svobody jako takové,“ objasnila Dağdelenová s odkazem na povahu precedensu ohledně vydání. V Julianově případu musí být vyslán signál pro svobodu projevu, svobodu tisku a svobodu informací, požaduje předsedkyně parlamentní skupiny Die Linke ve Výboru pro zahraniční věci:

„Ti, kdo odhalují válečné zločiny, nepatří za mříže, tam patří ti, kteří se válečných zločinů dopustili nebo za ně nesou odpovědnost.“ Nakonec je způsob, jak se vypořádat s žádostí o vydání, otázkou politickou, uvedla Dağdelenová. „I kdyby o vydání bylo právně rozhodnuto, vláda mu může zabránit.“

Německý ministr zahraničí Heiko Maas se ovšem drží zpátky. Pokládá Assangeovo umístění ve věznici s maximální ostrahou za legální. Spolková vláda neměla žádné informace, z nichž by vyplynulo, „že došlo k porušení mezinárodního práva jak v umístění, tak v zacházení s Julianem Assangem“.

Heiko Maas nevidí nebezpečí precedensu v případě vydání do USA. Svoboda tisku a svoboda projevu samozřejmě hrají „velmi zvláštní roli“. Nemá však žádný důvod v tomto případě „obviňovat naše britské partnery ze selhání nebo čehokoli jiného“.

Situace Juliana Assange se z krátkodobého hlediska nezmění. Nyní musí strávit ve vězení nejméně tři měsíce. Návštěvy má povoleny pouze jednou měsíčně na 40 minut.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.