Odposlouchávané Německo

Dossier: V souvislosti s kauzou Huawei si připomeňme události uplynulých let, kdy Německo zasáhla aféra NSA a odhalení o aktivitách CIA.

CIA využívá v Německu už nějakou dobu všechny technologie ke špionáži. Soukromé údaje, stejně jako data a komunikace od firem, politických stran nebo médií, jsou získávány podle staršího článku (2017) německých novin Deutschland Wirtschaftsnachrichten bez jakéhokoli právního základu.

První odhalení „Vault 7“ o aktivitách CIA po celém světě je považováno za ještě závažnější než Snowdenova odhalení o NSA.

Edward Snowden si posvítil na oblasti, ve kterých NSA provádí špionáž – a to už bylo velmi komplexní. Ale Wikileaks nyní odhaluje plán, na němž CIA pracovala. Dokumenty obsahují stovky milionů znaků softwarového kódu, které mohou pomoci pochopit, co vše CIA nainstalovala.

Poznatky jsou dechberoucí: Americká vláda zaplatila technologickým skupinám, jako jsou Apple, Microsoft a Google, aby ponechaly software v amerických produktech nezajištěný pro použití v oblasti špionáže.

Špionážní nástroje, jako jsou trojské koně nebo malware, byly předány zahraničním orgánům a zpravodajským agenturám, např. ve Velké Británii. Ty pak cíleně špehovaly novináře a aktivisty v oblasti občanských práv.

Ve skutečnosti jsou všechny moderní smartphony, jako iPhone nebo Android, zcela otevřené ke špionáži. Totéž platí pro Samsung Smart TV, kde lze nainstalovat funkci, která převede televizor na fotoaparát a poskytuje záznamy na servery CIA.

CIA vyvinula a použila programy na skrytí své identity. Takže je schopna spustit hackerský útok a bez možnosti ověření ho svést na jiný stát.

CIA vyvinula způsoby, jak zasáhnout do řízení osobních i nákladních automobilů a manipulovat je podle vlastního uvážení. Všechny tyto metody nejsou teoretické povahy, ale jsou nekontrolovaně v užívání.

Odhalení se týkají obzvláště Německa: americký konzulát ve Frankfurtu nad Mohanem je ve skutečnosti evropským ústředím. Počítačoví válečníci a špióni jsou zde maskováni jako diplomaté (ve Frankfurtu se mimo jiné nachází největší internetové uzlové centrum na světě DE-CIX – pozn. red.). Ministerstvo zahraničí USA je samozřejmě masivně infiltrováno – což by mohlo vysvětlit, proč americký ministr zahraničí Rex Tillerson postupuje tak opatrně a plánuje masivní změny personálu. (Pozn. red.: Tillerson ve své funkci skončil v roce 2018, nahradil ho Mike Pompeo.)

Z dokumentů však jasně vyplývá, že CIA je schopná provádět v Německu komplexní špionáž. Vzhledem k tomu, že CIA není předmětem žádné právní nebo parlamentní kontroly, nelze vyloučit, že zpravodajská služba dostatečně využívá rozsáhlé technologické možnosti: každá firma v Německu může být tímto způsobem zcela podrobena špionáži. Každá banka – včetně Bundesbanky nebo ECB – může být „pitvána“. Každý novinář, každý aktivista v oblasti lidských práv, každý kritický občan může být napaden. Na každého politika si mohou posvítit.

Pro Německo to jsou důležité otázky: Kdo věděl o machinacích CIA? Kdo schválil dohled nad německými občany? Kdo se „díval jinam“ nebo „spal“? Jakou úlohu hrají domácí transatlantické sítě v nelegální masové špionáži? Do jaké míry provozovala CIA průmyslovou špionáž v německých firmách?

Jaká opatření plánuje Spolková vláda k ochraně německých firem s ohledem na dokumenty Wikileaks? Kde a do jaké míry jsou sledováni němečtí poslanci – ve službě nebo soukromě? Kde jsou špehovány demokratické strany? Byly kvůli nelegálnímu sledování zahájeny operační postupy? Jaká byla spolupráce s německými tajnými službami?

Které osoby v Německu byly nebo jsou na „výplatní listině“ CIA? Kde bylo/je veřejné mínění manipulováno technologií? Jakou roli má masový dohled CIA nad tzv. sociálními sítěmi, jako je Google, Twitter, Facebook?

Ve Spojených státech je rozhořčení nad odhalením Wikileaks ve všech politických stranách tak velké zejména proto, že Američané si začínají všímat: Když se dostanou zpravodajské služby mimo kontrolu, hrozí zhroucení liberální demokracie díky nekontrolovaně šířeným dezinformacím, manipulacím, vydírání a korupci. Paralelní struktury (oproti těm demokraticky zvoleným a zodpovědným orgánům) tak zničí státní systém zevnitř.

Aféra NSA zůstala v Německu bez jakýchkoli důsledků. Cíle Angely Merkelové přestat špehovat přátele se zdá být dosaženo neformálním příslibem amerického prezidenta Baracka Obamy, že už nebude odposlouchávat kancléřčin mobilní telefon.

Německo mezi dvěma frontami

Dr. Gert R. Polli je autorem knihy „Deutschland zwischen den Fronten: Wie Europa zum Spielball von Politik und Geheimdiensten wird“ (Německo mezi dvěma frontami: Evropa jako balón mezi politikou a tajnými službami; 2017)

Podle jeho mínění je Evropa – a tedy i EU –  v dosud nejkritičtější bezpečnostní situaci. Německo se znovu stane klíčovým faktorem pro další existenci Unie, jak ji známe. A přesto se Německo zdá bezbranné. Po desetiletí špatně chápané partnerství s USA vedlo ke komplexnímu dohledu nad Evropou a především nad Německem. V popředí jsou americké zpravodajské agentury a jejich informátoři.

Zvláště pikantní je role BND (Bundesnachrichtendienst – Spolková zpravodajská služba) v pozadí. Za tyto a další výbušné poznatky vděčíme Edwardu Snowdenovi. Závěry pro německou politiku a hospodářství jsou nejvíce znepokojující. Dokonce ani „přátelský”“průběh vyšetřovacího výboru NSA ve Spolkovém sněmu nemůže tuto skutečnost zakrýt.

Německo je dnes stále vlastně “okupovanou” zemí; politika, podnikání a německá zpravodajská komunita jsou v těsném spojení a závislosti na zahraničních zpravodajských službách. Pod novou americkou vládou nebude německá zahraniční politika jednodušší – naopak.

Globální boj o zdroje je zhoršován mezinárodním terorismem, který vede válku přímo v srdci Evropy.

Evropská unie se od svého vzniku dostala do nejhorší krize. Hrozí, že se rozpadne. S nástupem nových, kritických a pravicových nebo levicových extremistických stran v EU, dochází také k posunům v demokratických strukturách. Pro vás jako občana není zřejmé, kdo je za těmito hnutími, protože tajné služby jsou již dlouho na špici globálních změn.

Dr. Gert R. Polli podává jako insider exkluzivní pohled na pozadí boje o Evropu. Zakládal Rakouský spolkový ústav pro ochranu ústavy a boj proti terorismu, zná nepřátelské zájmy jako téměř žádný jiný neutrální pozorovatel. Ukazuje, kde jsou největší nebezpečí pro Německo, a vysvětluje, jaké překážky musí Německo a EU přijmout, aby nebyly převálcovány změnami.

Knižní tipy k tématu:

Luke Harding; Akta Snowden – Úplný příběh nejhledanějšího muže světa (2017)

Josef Foschepoth; Überwachtes Deutschland: Post- und Telefonüberwachung in der alten Bundesrepublik“ (Monitorované Německo: Poštovní a telefonní sledování ve staré Spolkové republice, 2017). Kniha poprvé popisuje a analyzuje historii sledování poštovních a telekomunikačních služeb v Německu. Autor odhalil tajné dokumenty německé vlády a ukazuje, že dohled amerických i západoněmeckých úřadů a zpravodajských agentur má dlouhou tradici, která se datuje do počátků Spolkové republiky v 50. letech minulého století. Více než 60 let trvání spolupráce mezi německými a spojeneckými službami při sledování německé komunikace utváří pozadí pro pokračující aféru, která se pojí s činností NSA.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.