Recept na úspěšný boj s virem v Číně? Nikdo si tam nemyslí, že jde o spiknutí

Striktní omezení, technologie, disciplinovanost a kvalitní medicína mají patřit k hlavním faktorům úspěchu.

Ruské noviny Gazeta.ru se v článku Marije Loktionovové zajímaly o to, jak Čína zvládá epidemii koronoviru, zatímco počet případů nemoci ve světě (včetně Ruské federace) znova silně roste. Autorka se mimo jiné ptala i na zkušenosti Rusů, kteří v Číně dlouhodobě žijí (a to především ve velkých městech).

V pondělí 12. října bylo v Číně zaregistrováno 21 nových případů nemoci Covid-19. Většina případů byla přitom do Číny dovezena ze zahraničí. Celkem nemoc v Číně prodělalo kolem 85 tisíc lidí a 4634 z nich nemoci podlehlo. Na začátku letošního roku byla Čína epicentrem nemoci, dnes registruje pouhé desítky případů.

Čínské úřady jsou podle Rusů, kteří v Číně pobývají, v boji s nemocí úspěšné hned z několika příčin. Na prvním místě stále platí striktní omezení, a to včetně totální sebeizolace nebo uzavírání podniků.  Restaurace, kavárny nebo bary a divadla fungují normálně, ale všude platí povinnost nosit roušky. V případě, že se někde onemocnění objeví, následují tvrdá opatření: vyhlášení stanného práva s omezením pohybu a plošné testování, vysvětluje zkušenosti z Číny jedna z oslovených Rusek.

Čínští lékaři se velmi intenzivně zaměřují na zdraví žáků. Ve školách jsou děti vyšetřovány a někde se měří teplota. Například v bankách jsou k dispozici dezinfekce na ruce.

Za nenošení roušky se v Číně platí pokuta asi 200 jüanů, i když se podle svědectví ruských rezidentů v Číně jedná o řídký problém, protože všichni v rouškách nebo v respirátorech chodí. Platí to i pro metro, kde má roušky 100 % cestujících. Ostatně, jak článek dále vysvětluje, Číňané jsou na používání roušek zvyklí, nosí je kvůli špatnému vzduchu, alergiím a podobně.

Jiná opatření spojená s epidemiologickou bezpečností (distanční práce, zákaz vycházení z domu nebo uzavření nočních klubů) už v Číně v současné době neplatí. Jejich včasná zavedení ale přispěla k tomu, že je Čína dnes bezpečná, tvrdí zdejší Rusové, kteří také zdůrazňují, že čínští obyvatelé tato přísná pravidla v zimě dodržovali.

QR-kód s názvem „Kód Zdraví“ je dalším tajemstvím čínského úspěchu v boji s infekční nemocí. Číňané kód ukazovali při vstupu do veřejných prostorů. Kód sledoval pohyb uživatele v posledních 14 dnech a také informoval o nutnosti karantény. Od konce září už tuto technologii nemusejí používat zdraví lidé.

Dalším faktorem úspěšného boje s koronavirem v Číně je podle mínění v zemi žijících Rusů přístup Číňanů k problému. V Číně si nikdo nemyslel, že koronavirus je spiknutí či pokus vlády všechny zotročit. Lidé chápali, že se jedná o virus a že v boji s ním musejí dodržovat pravidla.

Přesto se objevily problémy – například lidé, kteří se snažili nakazit ostatní pliváním na ruce, kterými pak sahali na dveře nebo na knoflíky ve výtahu, což se ovšem v Číně přísně trestá.

Čínská vláda však není zcela důvěryhodná a předpokládá se, že informace může zkreslovat, upozornila jedna z dotázaných Rusek žijících v Číně. Březnový skandál se týkal vedení statistiky onemocnění, neboť čínské úřady mezi nakažené nepočítaly nemocné bez symptomů. Hlavní čínský epidemiolog poté veřejnost ujišťoval, že nakažených bez symptomů bylo v Číně jen 4,4 %, přesto pod tlakem kritiky začala od 1. dubna Čína vést i oddělenou statistiku této kategorie nakažených.

Bez ohledu na nuance čínského boje s virem jsou Rusové, kteří v Číně žijí a které deník Gazeta oslovil, toho názoru, že medicína a kultura péče o zdraví je v dnešní Číně na vysoké úrovni. Někteří z nich považují v kontextu pandemie Čínu za nejbezpečnější místo na světě.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.