FED má obavy z bublin aktiv

Politika nízkých úrokových sazeb může vyústit v nadměrné přijímání rizika.

Ve FEDu, centrální bance USA, se objevují tlaky na opatření proti finančním bublinám na trhu aktiv, informovaly noviny Financial Times. Velmi nízké úrokové sazby mohou ukázat svou odvrácenou stránku, pokud jsou spojeny s nadměrným přejímáním rizika. Pak by mohly naopak ekonomický růst poškozovat a vyvolat vlnu bankrotů.

Za těmito tlaky se objevují obavy, že navzdory veškeré stimulační politice zůstává finanční systém zranitelný.

Objevily se i hlasy, že FED nemá dost nástrojů na to, aby zabránil firmám a domácnostem využívat příliš „vysokou páku“ (poměr cizích zdrojů k vlastním). Tímto způsobem, pokud nízké úrokové sazby budou přetrvávat dlouho, může dojít k ohrožení finanční stability. Je proto potřeba posílit finanční dohled, aby nedocházelo k nadměrnému navyšování rizika. Jinak nakonec politika FEDu skončí tím, že bude muset intervenovat na trhu se splasklou bublinou a ještě provádět záchranu.

Velmi nízké úrokové sazby podporují vysokou páku, ale také riskantnější chování spojené s hledání výnosu. Výsledkem mohou být nerovnováhy ve finančním systému. Některé návrhy reakce zahrnují posílení odolnosti finančního systému, například navýšení kapitálové přiměřenosti pro banky. Monetární politika je dokonce někdy vnímána jako „slabá“ vůči rizikům finančního sektoru.

Centrální banka zastropovala výplaty dividend, i když jiné názory (které by se mohly více prosadit, pokud vyhraje Joe Biden) navrhovaly naprostý zákaz výplaty dividend u velkých bank. Velké banky mají ovšem zakázán zpětný odkup akcií, a to do konce tohoto roku.

Jde celkově o delikátní operaci, protože přísnější regulace bank by taky mohla vyústit v to, že nebudou ochotné poskytovat dost úvěrů, což bude pro oživení zásadní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.