Clintonová prý zvažována na post velvyslankyně při OSN

Biden by Clintonovou mohl jmenovat do nové diplomatické funkce. Bývalá ministryně zahraničí by tak měla „zvýšit prestiž“ OSN.

Podle informací deníku The Washington Post by Joe Biden mohl jmenovat Hillary Clintonovou do funkce velvyslankyně USA při OSN. Věc se podle informací novin nyní soukromě posuzuje.

Zdroj novin, který si přál zůstat v anonymitě, také tvrdí, že jmenování Clintonové je chápáno jednak jako způsob, jak zdůraznit prestiž této funkce v prezidentově administrativě a jednak jako zvýšení prestiže OSN jako instituce v době oslabování spolupráce i role USA ve světových záležitostech.

Hillary Clintonová (73 let) působila jako ministryně zahraničních věcí v letech 2009–2013, mezi roky 2001–2009 byla senátorkou za stát New York. V roce 2016 kandidovala neúspěšně na prezidenta USA. Mezi roky 1993 až 2001 byla první dámou USA.

Podle oficiálně nepotvrzených výsledků prezidentských voleb v USA byl prezidentem USA zvolen demokrat Joe Biden. Jeho protivník, současný prezident Donald Trump označil volby za zfalšované a podal celou řadu žalob u amerických soudů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.