WHO: Vakcína proti koronaviru nenahradí jiná opatření

Samotná vakcína nebude stačit k poražení pandemie Covid-19, varuje generální ředitel Světové zdravotnické organizace.

„Vakcína doplní další nástroje, které máme, ale nenahrazuje je,“ uvedl Tedros Adhanom Ghebreyesus ve výkonné radě WHO.

Ghebreyesus se v posledních dnech pokusil zmírnit optimismus, který se objevil, když společnosti Pfizer a BioNTech oznámily, že jejich vakcína vykazuje 90% účinnost.

„Zpočátku bude dodávka vakcín Covid-19 omezena, takže přednost budou mít zdravotničtí pracovníci, starší lidé a další rizikové části populace,“ uvedl.

„Doufejme, že to sníží počet úmrtí a uleví zdravotním systémům, ale virus bude mít stále mnoho prostoru k pohybu,“ varoval a vyzval k přijetí opatření na kontrolu šíření Covid-19, jako je testování, karanténa a sledování kontaktů, toto vše by nemělo být ukončeno předčasně.

Pandemie se v mnoha evropských zemích znovu rozhořela a donutila orgány, aby přijaly nová opatření a pokusily se ji ovládnout. Například lockdown v Belgii zůstává nejméně do konce měsíce.

Země s největším počtem nakažených koronavirem. Údaje jsou k 16. listopadu 2020. Zdroj: Statista.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.