Německo vyjadřuje obavy z amerického stažení jednotek z Afghánistánu

Stažení vojáků by mohlo ohrozit dosavadní pokrok dosažený v Afghánistánu i mír v této zemi.

Německá vláda vyjádřila obavy ze stažení amerických vojsk z Afghánistánu, které plánuje americká vláda. Podle německé strany riskují USA ohrožení míru a pokroku v zemi. Obavy vyjádřily také generální tajemník NATO a evropská diplomacie.

„Naše vážná obava je, že předčasné stažení by mohlo ohrozit vyjednávací proces (míněno mezi afghánskou vládou a Talibanem – pozn.red.), vytvořit bezpečnostní vakuum a ohrozit pokrok dosažený v Afghánistánu,“ řekl novinářům mluvčí německého ministerstva zahraničí Christofer Burger během brífinku v Berlíně.

Německá reakce následovala po oznámení úřadujícího amerického ministra obrany Christophera Millera, který v úterý novinářům řekl, že Washington do 15. ledna sníží svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu z přibližně 4500 vojáků na 2500. Vedle toho dojde ke snížení počtu amerických jednotek v Iráku ze 3 000 na 2 500.

Burger dále uvedl, že německý ministr zahraničí Heiko Maas opakovaně ocenil mírová jednání mezi afghánským Talibanem a vládou v Kábulu jako diplomatický úspěch, za který má rovněž zásluhu administrativa Donalda Trumpa.

Dále dodal: „Podle našeho názoru je tento mírový proces nejlepším způsobem, jak zajistit, aby stažení vojsk mohlo proběhnout tak, aby vše, čeho bylo v Afghánistánu v posledních letech dosaženo – pokud jde o lidská práva, vzdělání, hospodářský rozvoj, rozvojové příležitosti pro dívky i ženy – nebylo ztraceno nebo ohroženo. Jednou z klíčových obchodních zásad tohoto mírového procesu vždy bylo, že kroky k vojenskému stažení podléhají určitým podmínkám.“

Podobně reagoval na americké stahování vojáků z Afghánistánu také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který americkou administrativu varoval před „příliš brzkým a nekoordinovaným odchodem“, za který by pak bylo třeba platit vysokou cenu.

Znepokojení zaznělo i z řad evropské diplomacie. Nejmenovaný diplomat EU řekl, že stažení amerických vojáků se promění v taktickou výhodu v tažení Talibanu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.