Ukrajina směřuje k hospodářské katastrofě, varoval Saakašvili

Předseda reformního výboru hovořil o pesimistických vyhlídkách ekonomiky Ukrajiny.

Nynější hlava Výkonného výboru reforem, bývalý prezident Gruzie a gubernátor Oděské oblasti, Michail Saakašvili ve svém televizním vystoupení na kanálu Ukrajina-24 varoval před hospodářskou katastrofou země.

Saakašvili řekl, že ukrajinské hospodářství směřuje k velké katastrofě a v zemi vzniká velmi silná rozpočtová krize. Už od začátku příštího roku se dají očekávat problémy s vyplácením mezd a penzí. Saakašvili dokonce v rozhovoru řekl, že situace bude horší než v 90. letech. Saakašvili uvedl, že tento problém je možné odložit v případě, že se Ukrajině podaří dosáhnout další mimořádné dohody s Mezinárodním měnovým fondem. Taková dohoda by Ukrajině poskytla nějaké peníze, dodal.

V souvislosti s tím už předseda ukrajinského parlamentního rozpočtového výboru Jaroslav Železnjak informoval o tom, že rozpočet na rok 2021 ještě nemá finální verzi právě kvůli pokračujícím jednáním s MMF.

Jenom v letošním roku 2020 měla Ukrajina splatit část svých starších půjček, a to v objemu 17 miliard dolarů. Letos v červenci varovaly německé noviny Handelsblatt před možností finančního bankrotu země v souvislosti s rezignací guvernéra tamější centrální banky. Německé noviny psaly, že solventnost Ukrajiny zajišťují miliardy v zahraničních dluhopisech a že od vypuknutí konfliktu dokázala Ukrajina finančně přežít jen díky pomoci MMF. Ukrajina musí i v době koronavirové krize znovu spoléhat na podporu MMF, která zemi umožňuje vydat tolik potřebné vládní půjčky a dluhopisy.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.